1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До септември земеделците кандидатстват за субсидии по инвестиционните програми

До септември земеделците кандидатстват за субсидии по инвестиционните програми

 

Земеделските производители имат възможност в срок до 29 септември да кандидатстват за отпуснатите по линия на Държавен фонд "Земеделие" субсидии на земеделски производители по инвестиционните програми. Капиталови субсидии се дават за създаване на трайни насаждения от лозя, рози и овощни масиви, за оранжерии за зеленчукопроизводство и създаване на пчелини. Освен това по тази линия могат да се предоставят субсидии за покриване на разходи за лихви, както и субсидии на земеделски производители от регионите, включени в различните програми на аграрното министерство
Капиталови субсидии се предоставят за създаване на трайни насаждения от лозя при норматив 100 лв./дка, но не повече от 600 дка за един земеделски производител. Също за възстановяване на амортизирани и бракувани трайни насаждения от лозя при норматив 150 лв./дка, за създаване на трайни насаждения от овощни масиви при норматив 100 лв./дка, но не повече от 350 дка за един земеделски производител. 100 лева на декар е нормативът за създаване на трайни насаждения от рози, а за изграждане, възстановяване и оборудване на оранжерии за зеленчукопроизводство един земеделски производител може да получи 5 % от размера на кредита за обекта на база сключения договор за кредит с търговската банка.
За създаване на пчелини, при условие че се закупуват племенни пчелни майки или отводки, удостоверено със сертификат за произход от НРАП или РДСРЖ, нормативът за един земеделски производител е 10 лв. на пчелна майка/отводка.
Капиталовите субсидии стават дължими, когато например за създаване на насаждения от лозя, рози и овощни масиви насаждението не е създадено в първия сезон, следващ предоставянето на субсидията. За изграждане на оранжерии - когато инвестиционният проект не е изпълнен в срок от една година от предоставянето на субсидията, а за създаването на пчелини - когато инвестицията не е реализирана в срок до 3 месеца от предоставянето на субсидията.
Срокът за усвояване на средствата е 20 октомври./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.