1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК е недоволна от предложението на Джонсън

ЕК е недоволна от предложението на Джонсън

Според Брюксел проблемът с границата в Ирландия все още не е решен

Европейската комисия е недоволна от предложения компромис за ирландската граница от британския премиер Борис Джонсън. Според Брюксел в офертата липсват необходимите гаранции.
 
Засега предложението, подадено от Лондон, е последното, с което да се избегне Брекзит без сделка. Френският президент Еманюел Макрон призова колегите си от 27-те страни членки още тази седмица да стигнат до решение. В противен случай на срещата на върха на 17 и 18 октомври няма да има одобрение за излизането на Великобритания, според аргументите на Макрон. От своя страна Джонсън заплашва, че ще изведе Обединеното кралство без споразумение от Съюза, ако не получи съгласие за своето предложение.
 
Според Брюксел проблемът с границата в Ирландия все още не е решен, макар и Лондон да предлага хранителните продукти да не се проверяват, понеже Северна Ирландия ще остане част от Вътрешния пазар. Когато обаче Ирландия доставя храни във Великобритания, ще има ветеринарен и санитарен контрол, тъй като Обединеното кралство вече няма да е в Общия пазар.
 
В Европейската комисия се опасяват, че аграрни продукти от трети страни могат да влизат през Северна Ирландия в Съюза, въпреки че не отговарят на стандартите. Остава и въпросът с митническите проверки, след като Джонсън иска Северна Ирландия да излезе от Митническия съюз. От "Даунинг Стрийт" се надяват да намерят техническо решение, измествайки контролните пунктове навътре от границата, с което да се избегнат задръстванията. Тази идея все още не намира подкрепа сред останалите 27.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.