1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК иска до 5 месеца да има присъди по знаковите дела

ЕК иска до 5 месеца да има присъди по знаковите дела

Очаква се тази седмица България да чуе в прав текст изискванията на Брюксел по случаите с евроизмамите

 

Европейската комисия (ЕК) постави ултиматум пред българските власти до 4-5 месеца да има реални резултати от борбата с престъпността в България. "Това означава осъдителни присъди", заяви вчера шефът на Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" Джонатан Фол на срещата си с вътрешния министър Михаил Миков.

Очаква се тази седмица България да чуе в прав текст изискванията на Брюксел по случаите с евроизмамите. В четвъртък шефът на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Франц - Херман Брюнер ще се срещне с премиера Сергей Станишев и коалиционния му партньор Симеон Сакскуборгготски. Разговор с лидера на ДПС Ахмед Доган обаче не е предвиден. В момента комисията по корупция в парламента и НАП проверяват имотното състояние на Доган, ДАНС разследва дали партията се е финансирала от "черна каса". При предишната си визита Брюнер не се видя с нито един партиен лидер, освен с премиера. Тогава той каза, че са нужни по-видими резултати в битката с корупцията до края на годината. ОЛАФ се занимава с 30 афери у нас и обмисля дали да даде старт на още 50 разследвания.
Напоследък прокуратурата демонстрира голяма активност в тази сфера. Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев вече отива на съд за отпуснати близо 50 млн. лева неправомерно от САПАРД. Ако вината му се установи в съда, го заплашват от 3 до 10 г. затвор, но делото дори не е насрочено. Чакат се и нови обвинителни актове след масираните обиски из цялата страна по разследвания за раздадени неправомерно милиони от САПАРД. Изплува и нова афера, свързана отново с Германия. Оттам тръгна разплитането на историята с 7.5 млн. евро от САПАРД, получени неправомерно от групата на бизнесмена Марио Николов и президентския спонсор Людмил Стойков. Няма шанс обаче спонсорът на БСП Николов скоро да чуе "виновен" в съда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.