1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага радикално преразглеждане на рамката за контрол на рибарството

ЕК предлага радикално преразглеждане на рамката за контрол на рибарството

Резултатът ще бъде напълно модернизирана система за инспекции, наблюдение, контрол, надзор и правоприлагане на правилата на ОП в рибарството

 

Европейската комисия (ЕК) предложи нов регламент на Съвета, преработващ системата за контрол на рибарството в ЕС. Резултатът ще бъде напълно модернизирана система за инспекции, наблюдение, контрол, надзор и правоприлагане на правилата на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) по цялата пазарна верига, от улова до търговеца на дребно, се казва в прессъобщение на ЕК. Хармонизираните процедури за инспекции и по-високите стандарти ще гарантират еднакво прилагане на политиката за контрол на национално равнище, като в същото време се вземе предвид разнообразието и специфичните характеристики на различните флоти. Ще има мерки за насърчаване на култура на спазване на правилата в сектора, включително опростяване на регулаторната рамка и въвеждане на хармонизирани възпиращи санкции. Ще се увеличат възможностите на Комисията да се намесва, за да гарантира ефективното прилагане и налагане на правилата на ОПОР от страна на държавите членки. Като цяло всички аспекти на контрола и наблюдението на риболовните дейности ще бъдат опростени и ще станат по-ефективни благодарение на новите правила.

Европейският комисар за морското дело и рибарството Джо Борг коментира, че „Контролът и правоприлагането на ограничения върху улова трябва да бъдат крайъгълен камък на Общата политика в областта на рибарството. Вместо това те са нашето слабо място, подкопавайки доверието във всички други наши мерки за управление. И Комисията и Сметната палата идентифицираха наличието на проблема: с това предложение, Комисията представя неговото решение. Бъдещето на устойчивото рибарство изисква от нас да заменим системата, която е неефикасна, скъпа и сложна, с друга, която може действително да даде резултати. Аз вярвам, че това предложение ще даде на всички участници инструментите, от които те имат нужда, за да си свършат работата.“

Контрол и наблюдение на риболовните дейности

Съгласно новата система за контрол всички държави-членки ще трябва да инспектират дейностите по цялата пазарна верига на риболовните продукти, включително разтоварването на суша, преработката, транспорта и пускането в продажба. Използването на модерни технологии за инспекции като спътниковата Система за наблюдение на корабите, електронния дневник и докладването на данните за улова по електронен път, трябва да бъде увеличено. Ще бъде въведена всеобща система за проследяване на риболовните продукти, която ще позволи проследяването на всички рибни и риболовни продукти по цялата пазарна верига.

Мерки като анализ, основан на риска, за насочване на дейностите за контрол,там където са най-продуктивни, и всеобщи кръстосани проверки на всички съответни данни ще продължат да допринасят за увеличаването на ефикасността на контролите.

Другите обхванати нови области включват наблюдението от страна на държавите членки на определени критерии за управление на флота като риболовния капацитет и мощността на двигателя. Определени са общи стандарти за специфични мерки за контрол, свързани с плановете за възстановяване и многогодишните планове, защитените морски зони и изхвърлянията. Ще се въведе също и нова схема за наблюдение в морето.

Правомощия за извършване на инспекции

Предложеният регламент разширява обхвата на инспекциите от страна на националните риболовни инспектори на държавите членки, тъй като позволява инспекциите на риболовните кораби да се извършват извън водите или територията на инспектиращата държава членка. Ще са възможни също независими инспекции от риболовни инспектори на Комисията, без да се уведомява предварително съответната държава членка.

Санкции

Предложеният регламент ще въведе хармонизирани възпиращи санкции в целия ЕС, основани на икономическата стойност на съответния улов. Друго основно нововъведение е предложението за система от наказателни точки за нарушенията, извършени от капитани, оператори или бенефициери - притежатели на разрешително за риболов, която в крайна сметка ще води до автоматично отнемане на разрешителното след извършването на определен брой нарушения. Предвидени са и мерки срещу държавите членки, които не се придържат към правилата на ОПОР, и когато това е причинило вреда на рибни запаси. Такива мерки включват възможността за временно спиране или намаляване на финансовата помощ от ЕС, забраната на риболовни дейности, приспадане от квотите и отказ за прехвърляне и/или размяна на квоти.

Сътрудничество между държавите членки

Регламентът ще създаде система за взаимопомощ и системен обмен на информация, свързана с контрола, между държавите членки. Той ще въведе също нов подход при управлението и предаването на данни от контрола чрез обезопасени национални уебсайтове с достъп от разстояние за Комисията.

Координиращ орган

Правомощията за провеждане на инспекции на Агенцията на общността за контрол на рибарството ще бъдат разширени с регламента, за да й се позволи да помогне за еднаквото прилагане на новата система за контрол.

Съгласно ОПОР контролът и правоприлагането са от изключителната компетенция на държавите-членки. Настоящото предложение също потвърждава различните роли на Комисията и на държавите членки с цел да се избегне припокриване и да се гарантира, че Комисията се концентрира върху своята основна дейност за контрол и проверка на прилагането на правилата на ОПОР от страна на държавите членки. Новият регламент ще замени съществуващата правна рамка, определена в Регламент (ЕИО) № 2847/93 на Съвета.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.