1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще плаща за модернизация на риболовните ни кораби

ЕК ще плаща за модернизация на риболовните ни кораби

Условието е да намалим флота

Европейската комисия (ЕК) ще плаща до 60% от разходите за модернизация на риболовни кораби у нас. Това обясни в Созопол Антонио Гутиерес от генералната дирекция „Рибарство и морски въпроси“ към Европейската комисия. В курортния град той има среща с представители на фирми от бранша от областите Варна и Бургас.

Гутиерес поясни, че субсидиите за плавателните съдове обаче ще могат да се използват, ако страната ни намали риболовния си флот с 30%. Това трябва да стане по силата на регламент 744/2008 на Европейската общност.

Документът важи за всички страни-членки, задължителен е, но при неизпълнението му няма предвидени санкции. По този регламент Европейската комисия ще отпусне още 600 млн. евро към парите по оперативната програма за рибарство и аквакултури.

Ако страната ни реши да се възползва от възможността, до края на годината е необходимо да се направи план за управление на риболовния флот.

Регламентът позволява модернизация и оборудване на кораби, както и унищожаване на стари и покупка на нови. Новите плавателни съдове обаче задължително трябва да са с по-малка мощност в контекста на общите действия на Европейския съюз за намаляване на риболовните усилия.

Големи компенсации се предвиждат и за тези, които окончателно се откажат от риболова и се заемат с друга дейност, обясни още Гутиерес.

Според него регламентът ще подпомогне и ще компенсира хората в бранша, които пострадаха от поскъпването на горивата в началото на лятото. От мярката, която предлага Европейската комисия, вече са се възползвали в Гърция и в Румъния.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.