1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екипите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ следят денонощно за осигуряването на противоградова защита

Екипите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ следят денонощно за осигуряването на противоградова защита

Изпълнителният директор на ИАБГ обясни още, че метеорологичната обстановка се наблюдава непрекъснато със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути

Екипите на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ денонощно следят за възникване на нужда от противоградова защита. Това заяви изпълнителният директор на агенцията инж. Валери Ценов пред представители на медиите, пред които бе демонстрирана работата на командния пункт в с. Голям чардак, Пловдивско.

„През активния сезон във всеки команден пункт в страната има между 5 и 7 дежурни специалисти, които вземат решение и управляват въздействието върху градоносните облаци, с цел защита на  земеделските площи“, обясни пред журналисти Ценов. Той посочи, че агенцията има 11 регионални дирекции, разположени във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Тъжа.

От началото на градозащитния сезон, който започна на 14 април и продължава до момента, са изстреляни 11 857 ракети, като са проведени 231 активни действия и са обработени 1037 градоопасни клетки. За същия период на миналата година активните действия са били 196, върху 791 градоопасни клетки и са изстреляни 10 189 ракети. Само на 27 юли в Хасково, Стара Загора и Сливен бяха проведени 4 въздействия и използвани близо 300 ракети. „В този момент екипите в командните пунктове са на работните си места, готови да реагират при нужда“, посочи Ценов. Той коментира още, че една от водещите цели в дейността на агенцията е да намалим силата на градушката и при падането ѝ да е с минимални размери или разтопена.

Изпълнителният директор на ИАБГ обясни още, че метеорологичната обстановка се наблюдава непрекъснато със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути. „При установяване на опасност от град се иска разрешение от Центъра за координиране и използване  на въздушното пространство и тогава се активира дадената регионална дирекция с нейните ракетни площадки“, разясни той. От момента на искането на разрешение до самата стрелба са нужни приблизително 20 минути. С цел безопасност, когато площадка или  полигон не са активни, ракетите са прибрани и зареждането им започва след подаване на команда към стрелеца на място.

В цялата страна има 263 ракетни площадки, на които трябва да се поддържа наличност от най-малко 22 ракети. „В момента има по 28 ракети на всяка площадка и те са достатъчни, за да вършим ефективно работата си“, информира още директорът на агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.