1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП приема по-строга забрана за търговията с продукти от тюлени

ЕП приема по-строга забрана за търговията с продукти от тюлени

Промените са вече договорени с правителствата на страните в ЕС

По-малко тюлени ще бъдат убивани заради тяхната кожа вследствие на затягането на забраната за търговията с продукти от тюлени, което бе одобрено на 8 септември в пленарната зала на ЕП в Страсбург. Новите правила ще включат в забраната продукти от лов, осъществяван с цел защита на рибните пасажи, но оставят възможността на ескимосите и други местни общности да ловуват и продават тюленски продукти. Промените са вече договорени с правителствата на страните в ЕС.

Решението на Парламента засяга правилата за ограничаването на търговията с продукти от тюлени, приети през 2009 г. по съображения, свързани с неетичния начин на убиване на животните. Наложената тогава забрана предвиждаше две изключения – за продукти от лов на ескимоси и лов в малки мащаби за гарантиране на стабилното управление на морските ресурси.

Канада и Норвегия оспориха легитимността на забраната пред Световната търговска организация (СТО), но тя реши през юни 2014 г., че моралните съображения могат да бъдат достатъчно основание за решението. В същото време СТО поиска по-прецизно дефиниране на предвидените изключения и по тази причина през февруари 2015 г. Европейската комисия предложи измененията в настоящите правила.

Съгласно промените, по които Парламентът вече е достигнал предварително съгласие със Съвета, ескимосите ще могат да продават продукти от тюлени в ЕС, само ако техните методи на лов не причиняват излишна болка на животните, ловът е част от техните традиции и допринася за тяхното препитание.

Другото изключение, свързано с лова за защита на морските ресурси, отпада.
По настояване на депутатите Комисията ще трябва да работи за подобряване на информираността относно новите правила и изключенията за ескимосите. Целта е да се преодолее негативното отразяване и заблудите, свързани с лова на тюлени от ескимоси.
Комисията също така ще трябва да подготви доклад до края на 2019 г. за приложението на новите правила и отражението им върху ескимосите.

„Изменихме предложението на Комисията, като взехме предвид правото на самоопределение на ескимосите и на други общности“, заяви докладчикът Кристиан-Силвиу Бушой (ЕНП, Румъния) по време на дебата.

След като бяха приети от Парламента, новите правила трябва да бъдат официално одобрени и от Съвета на ЕС. Те се предвижда да влязат в сила от 18 октомври 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.