1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП утвърди новите комисари Хукстра и Шефчович

ЕП утвърди новите комисари Хукстра и Шефчович

Двете назначения слагат край на политическата борба между двете най-големи групи в парламента

След два кръга на напрегнати преговори Вопке Хукстра и Марош Шефчович получиха одобрението на Европейския парламент да поемат портфейлите за климата и Зелената сделка в Европейската комисия. Двете позиции останаха вакантни през август, когато Франс Тимерманс, който отговаряше за Зелената сделка и климата, напусна работата си в Брюксел, за да се кандидатира за общите избори в Нидерландия, насрочени за ноември.
 
След решението в парламента неговият портфейл сега ще бъде разделен между бившия нидерландски външен министър и консервативен политик Вопке Хукстра и социалиста от Словакия Марош Шефчович, който в момента е заместник-председател на Европейската комисия за междуинституционалните отношения и прогнозите. Предстои двамата кандидати да бъдат официално потвърдени от 705-те евродепутати.
 
Двете назначения слагат край на политическата борба между двете най-големи групи в парламента, дясноцентристката ЕНП и лявоцентристката Социалисти и демократи. Хукстра от ЕНП беше критикуван от социалистите за предишните си работни места в петролна компания и консултантска компания, докато консерваторите се прицелиха в Шефчович заради връзките му с новия словашки премиер, съюзникът на Кремъл Робърт Фицо.
 
В резултат на това либералите от Обнови Европа и Зелените останаха водещи, като и двете групи бяха готови да използват позицията си, за да извлекат политически ангажименти и от двамата кандидати.
 
За Зелените голямата награда дойде под формата на ангажименти по предстоящото предложение за климатична цел до 2040 година, което Европейската комисия се очаква да представи през първото тримесечие на следващата година.
По време на изслушванията двамата кандидат-комисари се ангажираха да защитят предложение за намаляване на емисиите с най-малко 90% до 2040, в съответствие със съветите на научния консултативен съвет на ЕС по изменението на климата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.