1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с нови правила в подкрепа на кръговата икономика

ЕС с нови правила в подкрепа на кръговата икономика

До 1 януари 2025 държавите членки ще трябва да осигурят разделното събиране на текстил за повторна употреба, подготовка за повторна употреба и рециклиране

Комисията по околна среда в Европейския парламент прие своите предложения за по-добро предотвратяване и намаляване на отпадъците от храни и текстил. Позицията относно предложеното преразглеждане на Рамковата директива за отпадъците получи подкрепата на 72 народни представители при нито един глас против и трима въздържали се.
 
С документа евродепутатите искат да увеличат обвързващите цели за намаляване на отпадъците, предложени от Европейската комисия, до поне 20, вместо 10 % в преработката и производството на храни, и до 40 вместо 30 на сто на глава от населението в търговията на дребно, ресторантите, хранителните услуги и домакинствата. База  за сравнение е средната годишна стойност, генерирана между 2020 и 2022 година, а държавите от ЕС ще трябва да гарантират, че тези цели са постигнати на национално ниво до 31 декември 2030.
Евродепутатите също искат Комисията да оцени възможността и да направи подходящи законодателни предложения за въвеждане на по-високи цели за 2035 година. 
 
Новите правила ще създадат схеми за разширена отговорност на производителя, чрез които икономическите оператори, които предлагат текстил на пазара, ще покриват разходите за тяхното разделно събиране и рециклиране. До 1 януари 2025 държавите членки ще трябва да осигурят разделното събиране на текстил за повторна употреба, подготовка за повторна употреба и рециклиране. Тези правила ще обхващат дрехи и аксесоари, спално бельо, включително продукти, които съдържат материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.