1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Eвропа не ни признава 64 млн. лв. разходи по САПАРД

Eвропа не ни признава 64 млн. лв. разходи по САПАРД

 

Европейската сметна палата не признава направени разходи за 64 млн. лв. за проекти по програма САПАРД през 2004 г., които Фонд "Земеделие" е платил и сега си ги търси от държавния бюджет. Това стана ясно на заседание на парламентарната бюджетната комисия в четвъртък при гласуването на годишното финансовото споразумение по САПАРД за 2005 г.

Одитната институция на ЕС не признава тези плащания, защото са направени преди да се одобри финансовото споразумение за 2004 г., чиято ратификация се забави значително през 2005 г. заради парламентарен бойкот на текстове към споразумението. Те предвиждаха да се даде мандат на Агенция САПАРД да сключва договори по програмата с крайни бенефициенти над размера на финансовия ангажимент по влезлите в сила годишни финансови споразумения. Опозицията изрази опасение, че това ще позволи на правителството да разпределя големи суми на когото прецени, а не на който има нужда. След отпадането на тези текстове споразумението бе ратифицирано, но неприложимо. Затова се прибегна до финансиране за определено време с ресурс на Фонд "Земеделие", който е акредитиран и като разплащателна агенция по САПАРД.

Сега се оказва, че именно тези средства българската Агенция САПАРД не може да си възстанови от Европейската комисия и ги търси чрез земеделската парламентарна комисия от бюджета.

Депутати от опозицията поискаха да се запознаят с доклада на Европейската сметна палата, но не стана ясно кой трябва да им го предостави. Шефът на мониторинговия комитет по програма САПАРД и зам.-министър на земеделието и горите Димитър Пейчев, който участваше в заседанието, каза, че не разполага с този доклад, който по информация, дискутирана на заседанието в парламента, може да се обжалва от фонд "Земеделие" до края на седмицата.

Фондът е поръчал на независима консултантска компания доклад, който да аргументира несъгласието на България с констатациите на европейската одитна институция.

Новият скандал с финансирането на предприсъединителния фонд на САПАРД се разигра в деня, в който заседава мониторинговия комитет на програмата в България и на който е станало ясно, че до 30 юни страната ни трябва да представи актуализиран доклад пред Европейската комисия на междинната оценка по САПАРД. Ако това не стане, може да ни бъде спряно подпомагането по програма, предупреди зам.-министър Димитър Пейчев.mediapool.bg/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.