1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа следи под лупа забавени дела

Европа следи под лупа забавени дела

Процесът срещу групата “Николов-Стойков” също се точел

 

Софийският градски съд е върнал на прокуратурата делото за пране на пари срещу бившия шеф на „Топлофикация" Валентин Димитров-Топлото. Това стана ясно по време на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.

Петима от членовете на ВСС са започнали проверка по знакови дела, между които освен това за Топлото присъстват и делата за източването на САПАРД срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов, както и срещу Николай Методиев-Пилето.

Проверката е по повод честите отлагания на знакови дела с голям обществен интерес, обясниха от ВСС. Причината делото за джетовете и джaкузито, закупени с  пари на „Топлофикация", да бъде върнато от съдия Петя Крънчева са откритите от нея недопустими процесуални нарушения. Тя е изчела на два пъти обвинителния акт, който е от 700 страници, и констатирала нарушенията. Затова във вторник е препратила акта за поправка в прокуратурата.

Делото за пране на пари е последното срещу бившия шеф на "Топлофикация"-София и по него има десетки експертизи и документи от чужбина. Става дума за похарчени близо 2 млн. лв. за джет, джакузи, шампанско, реклами и др. Топлото вече получи пет години затвор за недекларирани сметки в Австрия. Тази присъда се обжалва.

Проверката на ВСС е констатирала още, че делото срещу Никoлай Методиев-Пилето, който е обвинен в контрабанда, не е могло да започне на два пъти. При последното му връщане дори се е стигнало до скандал с Димитрина Ангелова. Съдийката извикала в съда 20 подсъдими, експерти и свидетели само за да им съобщи, че заради разминаване на две дати в обвинителния акт ще върне делото в прокуратурата.

В средата на октомври след двегодишно разследване процесът за източването на 7,5 млн. евро от САПАРД срещу разкритата от ОЛАФ т. нар. група "Николов - Стойков" започна в СГС.

Проверката на делата за контрабанда срещу Пилето и за източването на САПАРД се следят с особено внимание от Европейската комисия. Това дава основание на членовете на ВСС да извършват незабавна проверка преди следващия доклад за съдебната реформа у нас, който се чака през февруари. В Брюксел се наблюдават 28 дела, които са и от значим обществен интерес в България.

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев обясни, че част от делата в Софийския градски съд се забавят поради липсата на съдебни зали.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.