1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европари за финансиране за модерно рибарско пристанище в Царево

Европари за финансиране за модерно рибарско пристанище в Царево

Субсидията ще помогне за ремонт и модернизация на кейовата инфраструктура и разширение

На извънредна сесия общинските съветници в Царево приеха единодушно предложението на кмета Петко Арнаудов за участие на общината по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" с проект "Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище "Мичурин".

Общината ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по мярката "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки".

Европейската субсидия ще помогне за ремонт и модернизация на кейовата инфраструктура и разширение на рибарското пристанище. За целта се отнемат 4166 кв. м. от съседния имот, собственост на ПК "Перла"- Царево. Така цялата площ на рибарското пристанище ще стане 8 799 кв. м.

Вече сме в напреднала фаза и с най-големи шансове да кандидатстваме по тази програма за около 4 млн. евро поради факта, че сме собственици на пристанището, съобщи кметът. Той не скри удовлетворението си от единодушното решение на съветниците и от подкрепата на рибарите.

Съветниците гласуваха и проекта за подробен устройствен план на терена, отреден за рибарско пристанище. Идеята е в рамките на един месец да бъдат подготвени документите за кандидатстване.

Осъществяването на проекта ще осигури необходимите места за домуване и ще гарантира сигурността на рибарите и риболовните кораби. Първо ще се започне с изграждането на техническата инфраструктура - осветление, паркинги, улична мрежа и обслужващи спомагателни сгради, част от които ще са за хладилна складова база. Има идея за изграждането и на отделен пречиствателен модул. Това ще улесни рибарите в продажбата и съхранението на улова.

С разширението на рибарското пристанище се откриват възможности за построяване и на малка работилница за лодки. Така на територията на Царево ще има две пристанища - пристанище за обществен транспорт и рибарско пристанище.

В Царево са регистрирани около 200 риболовни кораба за стопански и любителски риболов. Сега съществуващият рибарски кей се използва от рибарите за разтоварване на уловите и за домуване на рибарските лодки, но оборудването вече е остаряло, а инфраструктура лоша.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.