1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската Сметна палата ще направи проверка на ДФ "Земеделие"

Европейската Сметна палата ще направи проверка на ДФ "Земеделие"

В земеделското министерство е пристигнал междинен доклад от ЕК, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция

Между 8 и 12 декември Европейската сметна палата ще направи проверка на Държавен фонд "Земеделие"-Разплащателна агенция. Проверката е втора в рамките на два месеца, което е прецедент в европейската практика и е знак за открити нередности, заявява по БНР доктор Мирослав Найденов от ГЕРБ.

Според него, на 6 ноември в земеделското министерство е пристигнал междинен доклад на Генералната дирекция "Земеделие" в Европейската комисия, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция. Докладът не е оповестен публично, но констатираните проблеми ще доведат до санкции, каза Мирослав Найденов.

"Най-лошото, разбира се, е да отнемат акредитацията, не дай Боже, но има и други, по-ниски степени, на наказание, които също са доста сериозни – да се наложи процент намаление на плащанията, примерно да бъдат намалени с 10%, 25% или 50%. Това е разписано в договора и директно ще удари българските земеделски производители, защото тези средства трябва да ги получават, а те като цяло са ощетени, защото знаете, че като нова страна-членка България получава само 25% от средствата, които получават техните европейски колеги. Трябва да бъдат обобщени резултатите и по всяка вероятност решението ще бъде взето в началото на следващата година.", заяви Мирослав Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.