1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европомощите за Африка са под въпрос заради глобалната криза

Европомощите за Африка са под въпрос заради глобалната криза

Министрите на развитието от ЕС не успяха да постигнат договорености за пакета от 1 млрд. евро помощи за фермерите в Африка

 

Министрите на развитието от ЕС бяха гневно порицани от еврокомисаря по развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел, защото не успяха да постигнат договорености за пакета от 1 млрд. евро помощи за фермерите в Африка, предаде EurActiv.

Хуманитарният пакет, предложен от ЕК през юли, би освободил неизползвано финансиране от бюджета за земеделие на ЕС, за да бъдат закупени семена и торове за развиващите се страни. По този начин ще се подобри техния капацитет да се справят с повишаващите се цени на храните.

Въпреки че евроблокът постигна съгласие "по принцип" да осигури хуманитарния пакет, няколко държави членки изразиха възмущение, че трябва да бъдат освободени допълнителни средства в период на глобална финансова криза.

Излишъците по Общата селскостопанска политика (ОСП) са над средното тази година след увеличението на цените на храните в световен мащаб. Нормалните процедури позволяват излишъкът да бъде върнат на най-големите нетни платци към бюджета. В резултат, много страни членки не желаят да одобрят хуманитарния пакет, позовавайки се на нередовни "бюджетни причини".

Еврокомисарят Луи Мишел атакува държавите членки за тяхната непреклонност, настоявайки, че ЕС спешно се нуждае от средствата. "Всички международни организации и хората, които се нуждаят от този милиард (евро), за да спасят реколтите си през 2009 и 2010 година, очакват този мъничък жест," заяви Мишел.

Френското председателство на ЕС е особено активно в прилагането на своят план за развитие, отбелязва EurActiv. Очаква се Париж да се опита да намери решение за излизане от затрудненото положение следващата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.