1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фирми клонинги обсадили САПАРД

Фирми клонинги обсадили САПАРД

 

Комисията за борба с корупцията в парламента изслуша в четвъртък министъра на земеделието и горите Нихат Кабил във връзка със сигнали за корупция при усвояване на средства по предприсъединителната програма САПАРД на Европейския съюз и по програмите на Държавен фонд "Земеделие". Председателят на комисията Бойко Великов от БСП обяви групи от фирми и лица, които са спечелили по няколко проекта по програмата. По думите му имало четири групи фирми с подобни имена и с подставени лица в ръководствата им.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" и на Агенция САПАРД Асен Друмев обясни, че в националния план за развитие на селските райони, от който зависи прилагането на европейската програма, няма ограничения за кандидатстването на компании със свързани лица. Освен това всяка фирма може да печели по няколко проекта за различни инвестиции. Няма процедура, по която да ограничим това, каза Друмев. Той посочи също, че от 2004 г. от националния план е отпаднала възможността да се кандидатства по мярката селски туризъм в големите курорти, затова от трите фирми с името "Калвакова" е поискано да възстановят субсидиите.

Елеонора Николова от СДС попита дали Агенция САПАРД следи какви консултантски фирми ползват кандидатите. Земеделският министър обеща да направи пълен списък на тези компании, от които по думите му идвали корупционните практики.

Депутатът от ОДС Яни Янев обяви три лица, които били свързани в корпоративна схема с уволнения зам.-директор на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев, срещу когото е повдигнато обвинение за корупция и пране на пари. Според Янев това са другият зам.-шеф на фонда Владимир Карамишев, който е в централната комисия за одобряването на проектите по САПАРД, Петър Михайлов, зам.-началник на европейските схеми във фонда, и Денислав Соколов, началник на отдел "Вътрешен контрол". Депутатът каза, че схемата се осъществявала именно през консултантските фирми. По думите му парите по САПАРД отивали в хора с лъскави лимузини, които нямат нищо общо със земеделието, докато обикновените производители не получават достъп до средствата. "Нищо не знаем за четиримата служители", отговори Асен Друмев, а Нихат Кабил отново обеща да проучи сигнала. "Корупция има, когато се дават пари. След като един проект е добър, защо трябва да се дават пари, за да мине. След като няма кой да ги взема парите, не е нужно да се дават", обясни философията си министърът.

"По всички сигнали, които са разглеждани от земеделското министерство, не са открити нарушения на служители на фонд "Земеделие" и Агенция САПАРД. Но се натъкваме на други нарушения, които ще депозирам в МВР в понеделник", каза Кабил. Става въпрос за хора, които са извън системата на Агенция САПАРД. Те изнудвали кандидати по програмата, за да им бъдат решени проблемите. Сигналите са подадени в последните две седмици лично до министъра и са дошли от Южна България, но той не пожела да уточни нито колко на брой са, нито откъде са, както и какви суми са искани като подкупи за лансиране на проектите. Кабил призова всички бивши, настоящи или бъдещи кандидати по САПАРД или на фонд "Земеделие" при случаи за изнудване да се обърнат лично към него.

Министърът обясни също така, че след като се получат информации за нередности в министерството, се назначават комисии, които работят по случаите. Предстои създаването и на специализирано звено в Агенция САПАРД, което ще следи за нарушения и за възможна корупция.

Междувременно в парламента беше внесено проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за цялостна проверка на дейността на Държавен фонд "Земеделие" и на контрола, условията и реда при подпомагане по програма САПАРД. Под проектодокумента са се подписали 50 депутати от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС и "Атака", както и народният представител от левицата Костадин Паскалев.

"Няма странични пътеки и бързи писти за усвояване на парите"

Нихат Кабил, министър на земеделието и горите

dnevnik.bg

AGRO.BG
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.