1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия против национални забрани за внос на ГМО фуражи

Германия против национални забрани за внос на ГМО фуражи

Предстои среща на земеделските министри на 16 юни

Съмнения относно ефективността на националните забрани за внос на фуражи, които съдържат ГМО, изрази германският министър на земеделието Кристиян Шмит на неформална среща на колегите си от Европейския съюз в Рига. Според него това би отслабило общия пазар в Съюза.

Шмит изрази остра критика за предложената от Европейската комисия възможност, всяка страна да има правото да забранява вноса на генномодифицирани продукти. Според него, Световната търговска организация не би допуснала забрани на ГМО-фуражи, ако те не носят риск за здравето на хората или за околната среда.

Що се отнася до отглеждането на генномодифицирани култури като соя и царевица, Шмит признава, че там националните забрани биха действали. Въведат ли се такива при вноса обаче, това ще доведе до хаос на вътрешния пазар, породен от безброй контроли по границите.

С мнението си германският агроминистър не е сам. Повечето от колегите му изразяват същите опасения. На следващата официална среща на 16 юни земеделските министри ще дискутират отново предложението на Комисията за националните забрани. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.