1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Граждански сдружения започват кампания срещу заменките на гори и земи

Граждански сдружения започват кампания срещу заменките на гори и земи

Преди по-малко от месец сдруженията на природозащитниците привлякоха вниманието на гостуващи у нас евродепутати

"Зелени Балкани" и още 30 други неправителствени организации обявяват днес началото на национална кампания срещу замените на държавни и общински гори под мотото "Обща кауза". Кампанията започва с дискусия, в която ще участват представители на ОЛАФ и евродепутатът Йенс-Питер Бонде. Той е известен като "Мистър Трансперанси" заради големите си заслуги за въвеждането на прозрачност и достъпност до актовете на европейските институции.

Акцията предвижда да бъде изработен обществен договор, с който партиите да се ангажират, когато дойдат на власт, да възстановят заграбените територии.  Онези, които не се присъединят, ще бъдат подложени на провокации по време на предизборните си мероприятия - доброволци ще посещават партийните събрания и ще задават неудобни въпроси на политическите лидери.

От гражданската коалиция казват, че през периода 2004-2008 г. правителството е "подарило" чрез замени на близки до него фирми между 60 хил. и 100 хил. дка държавни и общински земи и гори. Според екоактивистите така нацията е била лишена от най-красивите природни ландшафти по Черноморието и планинските райони. По оценка на природозащитниците реалните загуби за страната са огромни, като разликите в пазарните цени на заменените земи достига 8 млрд. лв.

През лятото екоактивистите сезираха Европейската комисия за извършваните замени в България, които според чл. 87 от договора за Европейската общност са вид държавна помощ и противоречат на принципите на свободната конкуренция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.