1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инсталацията за РДФ-гориво в ТЕЦ „София“ има положителна екооценка

Инсталацията за РДФ-гориво в ТЕЦ „София“ има положителна екооценка

Снимка:

Извършените анализи на технологията показват, че ще се гарантира качеството на атмосферния въздух в района на Топлофикация-София

Министерството на околната среда и водите очаква проекта на Столичната община за реализация на третата, заключителна фаза на Интегрираната система за управление на отпадъците. Това каза министър Ивелина Василева при визита в Завода за механично-биологично третиране на отпадъците в местността „Садината“ край софийското с. Яна. Инсталацията за оползотворяване на РДФ-гориво в ТЕЦ „София“ ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Индикативната стойност на проекта е 135 млн. евро и ще позволи 30 хил. столичани да се отопляват чрез оползотворяването на РДФ горивото, получено в завода, каза Василева.

Министърът съобщи, че проектът е минал през екооценка и е получил положително становище. Извършените анализи на технологията показват, че ще се гарантира качеството на атмосферния въздух в района на Топлофикация-София, добави Ивелина Василева. Тя изрази надежда, че проектът ще бъде изпълнен така успешно, както и първите две фази от него. Заводът за отпадъци на столицата е на стойност 346 млн. лв., като 84% от тях е размерът на безвъзмездната финансова помощ. Това е най-големият проект по ОПОС 2007-2013г., който е получил признание не само в България, но и в Европа. Благодарение на него Столичната община изпълнява целите по отношение на управлението на отпадъците – увеличаване дела на рециклирането и повторната употреба, намаляване на количествата за депониране, превръщане на отпадъка в ресурс.

„Насърчаваме всички общини да следват добрия пример на столицата“, апелира министър Василева. В новия програмен период в сектор „Отпадъци“ са заделени 563 млн. лв. Те ще бъдат насочени към надграждане на системите за отпадъци. Ще се въвеждат технологии и инсталации, които ще доведат до по-голям процент предварително третиране, повторна употреба и рециклиране.

Модерното съоръжение в местността „Садината“ вече преработва 90% от битовите отпадъци на София. От 1 април 2016г. се очаква да се приема 100% от генерираната смет, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. За първите шест месеца от работата на съоръжението са обработени 56 829 тона отпадъци. 27 935 т е полученият РДФ, а рециклируемите материали са 2861 т. От тях 510 т са черни метали, 76 т са хартия, 28 т са цветни метали, 28 т - пластмаса, 102 тона - найлон и 833 т са стъкло. Тези суровини се продават и от тях се произвеждат различни продукти.Така се грижим за околната среда, допълни  Йорданка Фандъкова.

Кметът благодари на министър Ивелина Василева за помощта при реализацията на проекта и заяви, че се надява апликационната форма за третата  му фаза да бъде внесена за одобрение в МОСВ до края на годината. В него се залага четиристепенна система за защита на околната среда, което ще намали два пъти сегашните емисии от ТЕЦ „София“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.