1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Исканията на протестиращите фермери получиха политическа подкрепа по време на срещата на върха на Европейския съвет

Исканията на протестиращите фермери получиха политическа подкрепа по време на срещата на върха на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен: Скоро ще предложим начини за намаляване на бюрокрацията

След седмици на протести, залели цяла Европа, исканията на фермерите получиха политическа подкрепа и по време на срещата на върха на Европейския съвет. Правителствените ръководители на държавите членки признаха за проблемите в сектора и показаха загриженост относно ролята на Общата селскостопанска политика.

Добавянето на протестите на фермерите в заключителния документ от срещата беше неочаквано. То дойде след среща на белгийски фермерски организации с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, белгийския премиер Александър де Кроо и холандския премиер Марк Рюте. Преди това стотици фермери от Белгия и други страни обсадиха сградата на Европейския парламент в Брюксел, стигна се и до сблъсъци с полицията.

След тази среща Урсула фон дер Лайен сподели:

„Имахме много конструктивен разговор и се вслушахме в основните оплаквания и притеснения, посочени от фермерите. Дискутирахме някои краткосрочни мерки, които вече предприемаме, както и по-дългосрочната концепция, която заедно с фермерите ще разработим в рамките на стратегическия диалог. Много е важно да намерим общи решения, защото имаме общи цели – да опазим природата, а фермерите са най-добрите посланици за тези въпроси. Една от мерките, които ще предприемем, е, че скоро ще предложим начини за намаляване на бюрокрацията, това ще стане още по време на белгийското европредседателство и ще бъде обсъдено от Аграрния съвет."     

Фермерите призовават за дерогации от екологичните изисквания на ОСП, за въвеждане на по-силна система за избягване на прекомерния приток на хранителни стоки, внасяни от Украйна, и за правила за справедлива търговия, гарантиращи същото екологично и безопасно производство между фермерите от ЕС и техните конкуренти в партньорските държави. Стратегическият диалог, заключи фон дер Лайен, ще влезе в програмата на следващата Комисия и със сигурност ще окаже влияние върху следващите преговори за ОСП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.