1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искат облекчаване производството на генно променени храни у нас

Искат облекчаване производството на генно променени храни у нас

Страната ни е въвела по-рестриктивен закон в сравнение с европейските изисквания

Да се промени Законът за генно модифицираните организми и да се облекчи режимът за производство на този вид храни у нас поиска председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров. Той коментира, че страната ни е въвела по-рестриктивен закон в сравнение с европейските изисквания. Трябва да се придържаме към европейските закони и да не въвеждаме забрани, които спират развитието на модерното земеделие, обясни искането си той.

От фермерската асоциация коментираха, че генно модифицираните култури се отглеждат по-евтино, защото се нуждаят от по-малко препарати и по-рядка обработка, а същевременно са защитени от вредители и дори от лошото време. В момента се разработват растения, устойчиви на продължителни валежи или суша.

Всяка година в Европейския съюз се внасят 16 млн. тона соево семе и 24 млн. тона соево кюспе, чиято борсова стойност е по-висока заради изискването да не са с променени гени, посочиха от асоциацията. Разходите за отглеждането на смеските за фуражи са по-високи и защото по-голяма част от държавите производителки вече залагат на генно модифицираните култури. Тодоров дава за пример САЩ, където 73% от засетите с царевица площи са с биотехнологично усъвършенствани растения. При соята процентът е още по-голям - 91% в САЩ, 98% в Аржентина и 57% в Бразилия.

Цените на хранителните продукти се повишават непрекъснато не само в България, но и в целия свят, и това въобще не се дължи на високата инфлация или световната финансова криза, заявяват от Асоциацията на земеделските производители. В съобщение до медиите те посочват, че във Великобритания организациите на земеделски производители оказват непрекъснат натиск върху големите вериги от супермаркети да върнат генно модифицираните продукти в търговската мрежа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.