1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивелина Василева: Престъпленията срещу природата трябва да бъдат преследвани с цялата тежест на закона

Ивелина Василева: Престъпленията срещу природата трябва да бъдат преследвани с цялата тежест на закона

Снимка:

Броят на образуваните производства и тези от тях, които завършват с окончателни присъди е изключително малък

„Когато говорим за престъпленията срещу околната среда всички ние осъзнаваме, че те са реална заплаха за човешкия живот. Те засягат цялото общество и изискват да бъдат преследвани с цялата тежест на закона, както всички останали престъпления“. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заключителната конференция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) по повод финализирането на проекта „Повишаване на контрола и спазване на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете”.

„Съгласно член 55 от Конституцията право на нейните граждани е да живеят здравословно. Това тяхно право понякога се нарушава. Броят на нарушенията нараства не само в България, но и в международен план. Техните последици се разпространяват отвъд границите на държавите. За предотвратяване на тези посегателства върху околната среда  в законодателството на Европейския съюз са въведени освен административно-правни и наказателно-правни промени”, каза Василева. И добави, че според статистиката броят на образуваните производства и тези от тях, които завършват с окончателни присъди и санкции, е изключително малък. Според Василева това показва колко навременен и значим е проектът, който се реализира. „Основната цел е да се изгради оперативен капацитет в Прокуратурата в България, който да разследва и преследва екологични престъпления”, посочи министърът.

„Знаете, че МОСВ работи върху усъвършенстването на законодателството. Опазването на околната среда е мисия. И изисква постигането на хармония между опазването на природата и обществено-икономическите процеси”, каза Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.