1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изплащат частично заплатите в “Напоителни системи” ЕАД в Перник

Изплащат частично заплатите в “Напоителни системи” ЕАД в Перник

Служителите на пернишкия клон се събраха, за да решат какви ще бъдат следващите им действия

В близко бъдеще заплатите в “Напоителни системи” ЕАД в Перник ще бъдат изплатени на 50%. Това обяви по време на протестното събрание на работниците управителят Богомил Борисов, предаде радио “Фокус” .

Служителите на пернишкия клон се събраха, за да решат какви ще бъдат следващите им действия, тъй като не са получили заплатите си за декември и авансите за януари. Управителят не се ангажира с дата, но твърдо обеща, че хората ще получат половината от възнагражденията си, а после и останалата част. Работниците избраха стачен комитет за водене на преговори и подготвиха писмо, което ще бъде изпратено до министъра на земеделието и храните, до изпълнителния директор на “Напоителни ситеми” ЕАД, до президента на КТ “Подкрепа” и до председателя на Националната федерация “Земеделие и горско стопанство”. Работниците искат редовно изплащане на пълния размер на трудовите им възнаграждения и осъвременяване на работните заплати съгласно минималните осигурителни прагове. Минималният осигурителен праг за бранша е 270 лв., а част от заплатите в пернишкия клон на “Напоителни системи” са под този праг. Ако проблемът не бъде решен до десетина дни работниците ще преминат към протестни действия.

Работниците настояват за спешни преговори като искат да получат яснота и какъв ще е обемът на работа на дружеството през 2010 г. Промишленото водоснабдяване в Перник задължително трябва да бъде възстановено. Това заяви управителят на клона на “Напоителни системи” Богомил Борисов. За това не са нужни много средства, а трябва по-голямо желание. Аргументът е очертаващото се засушаване. Борисов припомни годините на воден режим в Перник, когато вода е черпена от санитарния минимум на “Студена” и посочи, че градът може да изпадне в същото състояние. Той обясни, че Министерство на околната среда и водите е дало разрешение на “Стомана Индъстри” да получава по 100 000 кубически метра промишлена вода от язовир “Пчелина” в Ковачевци за месеците януари и февруари. Проблемът е, че металургичната фирма получава вода за производствените се нужди от питейния язовир “Студена”. Месечната консумация на вода от водоема възлиза на 2 200 000 кубика, от които близо 650 000 кубически метра са за промишлени нужди, допълни Борисов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.