На фирмата е връчена заповед за спиране експлоатацията на обектите
На 30.09.2014 г., веднага след получаване на сигнал, инспектори от отдел КХ при ОДБХ София-град извършиха проверки и взеха за изследване 6 бр. отривки от контактни повърхности и трапезна посуда в стола-кетъринг на 45 ОУ и кухнята – майка, която се намира в 54 СОУ. Взети са и проби от храната, произведена на 29.09.2014 г (зеленчукова супа и пиле с ориз), както и от менюто за 30.09.2014 (таратор и мусaка).
Според резултатите от лабораторния анализ в 5 бр. отривки се установяват завишени стойности общ брой микроорганизми (ОМБ) и наличие на колиформи. Във връзка с констатираните несъответствия, представляващи пряк риск за безопасността на приготвяната храна, на управителя на фирмата, която стопанисва обектите – ЕТ "Вили-М-Величка Самарова", е връчена заповед за спиране експлоатацията на обектите.
На 07.10.2014 г. са получени резултатите от лабораторния анализ на пробите от храните, взети от кухнята-майка. Две от пробите – зеленчукова супа, произведена на 29.09.2014 г. и мусака, произведена на 30.09.2014 г. са с наличие на коагулазоположителни стафилококи, друга причина, довела до възникналото хранително отравяне.
Според информация от РЗИ един от служителите от кухненския блок е носител на стафилококова инфекция. Същият е отстранен от работа.