1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кабил: При злоупотреби обръщайте се лично към мен

Кабил: При злоупотреби обръщайте се лично към мен

Депутати внесоха проекторешение за създаване на анкетна комисия за САПАРД

 

Идентификацията на земите от земеделските производители ще започне от следващата седмица в общини от 10 области, каза днес министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Това са областите Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Варна, Добрич и Пловдив. Днес министърът и заместникът му Бюрхан Абазов представиха етапите по изграждането на системата за идентификация на земеделските земи.

Системата е основа за функционирането на Интегрирана система за администриране и контрол, чрез която земеделските стопани ще получават субсидиите от ЕС. Забавянето й е една от критиките в доклада на ЕК, който беше представен на 16 май.

По думите на министъра, към момента има заснети 42 000 квадратни километра земеделски земи от 100 000 квадратни километра.

Срокът за приключване на заснемането е краят на август.

"Обръщам се към всички бивши, настоящи или бъдещи бенефициенти на европейските програми или на ДФ "Земеделие", ако има случаи върху тях да е оказвано давление, опити за изнудване, да се обърнат лично към мен". Това обяви още днес Кабил по повод темата за злоупотреби по програма САПАРД и фонд "Земеделие".

Той обеща, че ще бъде безкомпромисен към всеки от системата на министерството, който е въвлечен в злоупотреби със средства по програма САПАРД. Министърът обаче допълни, че засега проверките не са установили да има такива служители при подадени до министъра сигнали.

"Получените до момента сигнали са от Южна България", уточни министърът в отговор на въпрос и заяви, че поема ангажимента да предостави материалите по тези сигнали на министъра на вътрешните работи. Срещата с Румен Петков, на която ще бъдат предадени всички материали по получените няколко сигнала, е предвидена за понеделник.

Междувременно днес в деловодството на Народното събрание беше внесено проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за цялостна проверка на дейността на държавния фонд "Земеделие" и на контрола, условията и реда при подпомагане по програма САПАРД. Това съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев.

Под проекта са се подписали депутати от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС и "Атака", както и народният представител от левицата Костадин Паскалев, съобщи още Янев.

Според депутата има данни, че изискванията към кандидатите за субсидия по САПАРД, редът за кандидатстване, обработката на документи, одобряването на проекти и изплащането на финансовата помощ не се осъществяват по актовете, регулиращи работата по програмата. По думите му "това се прави по целесъобразност, разбираема само от висши чиновници, работещи в структурата държавния фонд "Земеделие" или от политици, протежиращи въпросните лица".

Депутатът отправи апел и към министъра на земеделието и горите, и към политическото ръководство на министерството по най-бързия възможен начин да освободят заместник-изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев, заместник-началникът на отдел "Европейско финансиране" Петър Михайлов и началникът на отдел "Вътрешен контрол европейски схеми" Денислав Соколов.

"Убеден съм, че ако съществува истински контрол и ако Асен Друмев внимателно анализира действията на тези лица, ще се види, че те са част от корупционната схема в програма САПАРД", допълни Янев./evropa.dnevnik.bg

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.