1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Калина Илиева: Няма да загубим пари по Програмата за развитие на селските райони

Калина Илиева: Няма да загубим пари по Програмата за развитие на селските райони

Снимка:

Увеличени са усвоените средства по програмата от 400 млн. лв. на 1 млрд. и 100 млн. лв.

Около 8000 проекта със субсидия на стойност над 1 млрд. и 350 млн. лв. са реално договорените средства по Програмата за развитие на селските райони.Разплатените проекти са около 7000 с отпуснати безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. и 100 млн. лв., което е малко над 30% договорени средства от общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони и около 15% разплатени средства. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Калина Илиева, предаде Агенция "Фокус".

„За сравнение мога да кажа, че към старта на нашия екип – миналата година, имаше договорени едва 400 млн. лв. и платени 200 млн. лв. Виждате какъв е ръстът и темпът в работата и той бе отчетен и от колегите от Европейската комисия на последния мониторингов комитет. Това са актуалните цифри. А по новия прием на проекти по програмата за 2010 г., който приключи вчера, са приети малко над 1800 нови проекта, които съгласно установените срокове ще бъдат обработени до края на годината”, посочи Илиева.

Директорът на ДФЗ каза, че тъй като програмата е стартирала с близо година и половина закъснение вместо 2007 г., през април 2008 г., е имало голямо забавяне при договарянето и разплащането на средствата.

„Нашият екип имаше трудната задача за кратки срокове да направи строга организация, така че тези средства да не бъдат загубени, а договорени. Същевременно освен това забавяне, когато стартирахме миналата година в България, дойде и първата одитна мисия по програмата от Европейската комисия, която констатира страхотни проблеми в самата нормативна уредба, а същевременно заварихме над 11 000 необработени проекти. Разбирате каква огромна цифра е това – за сравнение по програма САПАРД за целия 7-годишен период има общо 3500 проекта. Виждате каква голяма е разликата в интереса между двете програми”, каза Илиева.

Ръстът на реално разплатените средства към днешна дата от 1 млрд. и 100 млн. лв. е един изключително добър резултат, смята тя.

„И най-важното е, че разплащайки тези средства, към днешна дата ние гарантирахме, че парите за 2007 и 2008 г., които на практика България има право да разплаща до края на тази година, няма да бъдат изгубени. Ние успяхме да увеличим усвоените средства по програмата от 400 млн. лв. на 1 млрд. и 100 млн. лв. И по този начин вече започнахме дори да разплащаме и от средствата, които са предвидени за усвояване до края на следващата година", обясни Калина Илиева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.