1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Колегиумът на МЗГ прие проект за допълнение на наредбата за текущи пазарни цени на земеделските земи

Колегиумът на МЗГ прие проект за допълнение на наредбата за текущи пазарни цени на земеделските земи

 

Проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи, прие Колегиумът на МЗГ, съобщиха от министерството.
Промяната се налага във връзка с изменение на Закона за държавната собственост, с което се въвеждат необходимите правила за определянето на равностойното парично обезщетение при отчуждаване на земеделски земи за държавна нужда, когато няма пазарни цени, съгласно измененията в закона.
Направените промени не засягат оценяването на земеделските земи при обезщетяване, оземляване и определяне на паричната равностойност на земеделската земя при изкупуване, продажба, замяна или друга сделка между държавата и физически или юридически лица.
Друг проект на постановление, приет от Колегиума на МЗГ, е изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за засаждане на нови лозя, презасаждане, присаждане и изкореняване на съществуващите лозя.
С промените в Наредбата се въвежда официално забрана за ново засаждане на лозя от датата на влизане в сила на договора за присъединяването ни към ЕС. Целта е да се постигне пълна хармонизация с европейското право в частта "права на засаждане" и да се въведе по-стриктен контрол от страна на Изпълнителната агенция по лозата и виното върху производителите на винено грозде./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.