1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Красимир Неделчев е одобрил проект по САПАРД, без да има това право

Красимир Неделчев е одобрил проект по САПАРД, без да има това право

 

Бившият зам.-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Красимир Неделчев е одобрил проект по САПАРД, без знанието на началника си - изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Асен Друмев. Неделчев не е имал право да одобрява проекта. Неделчев се е възползвал от правомощията си и затова е уволнен от поста, който заема, обясни на пресконференция Друмев.
Той каза още, че според устройствения план на фонда и правилата за финансово подпомагане, изпълнителният директор може да делегира част от правомощията си за сключване на договори на зам.-изпълнителния директор, само при решение на Управителния съвет. Друмев каза още, че такива решения УС е вземал самостоятелно и зам.-изпълнителните директори, които не са ангажирани по програма САПАРД, могат да подписват договори по краткосрочни линии на САПАРД, а там желаещите са най-много.
Асен Друмев каза, че при отсъствие на изпълнителния директор най-малко за три дни, двама изпълнителни директори в съдружие могат да подписват договори или да оформят документите по подписването. В случая с Красимир Неделчев обаче изпълнителният директор Друмев не е съобщил, че ще отсъства, за да се предприема подобна стъпка.
Въпросният проект е бил на обща стойност около 500 000 лева, но средствата по него не са отпуснати. Проектът е спрян от реализация, поясни Друмев.
Шефовете на ДФ "Земеделие" са решили да затегнат контрола при одобряването на проекти.
Утре ще бъде открит телефонен пост, на който ще могат да се подават сигнали и жалби за корупция и по-специално за злоупотреби по програма САПАРД.
Друмев каза още, че се обмисля създаването на звено за противодействие на корупцията към ДФ "Земеделие". В това звено няма да участват хора, които одобряват проектите по програма САПАРД./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.