1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Летищата в Пловдив и Русе се дават на концесия за 35 години

Летищата в Пловдив и Русе се дават на концесия за 35 години

Концесионерите ще бъдат избрани чрез открити процедури

Правителството открива процедури за концесия на летищата в Русе и Пловдив за 35 години. Целта е русенското летище да бъде възстановено като гражданско, а на пловдивската аерогара да бъде развита товарната зона чрез концесия за строителство.

С намирането на чужд инвеститор за летището край Пловдив трябва да се увеличи трафикът и да се развият конкурентни търговски дейности, основно свързани с обработката на товари. "Втората концесия ще позволи да се възстанови дейността на летище Русе, да се привлече трафик и да се развият търговските дейности в района на аеропорта", пише в съобщението на правителствената пресслужба. Русенското летище не работи от 1996 г.

Концесионерите ще бъдат избрани чрез открити процедури. Още в началото на мандата на правителството от министерството на транспорта обявиха, че за двете летища ще се търсят частни инвеститори чрез отдаването им на концесия. Откриването на процедурите обаче се забавило заради анализите, които ги предшестват. Миналата седмица Министерският съвет откри и процедура за концесиониране на терминала за насипни товари на пристанище Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.