Хлебарите не са против въвеждането на стандартите
Стандартизацията на хляба е свързана преди всичко със стандартизацията на брашното, съответно на зърното. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Тя обясни, че съществуващите до 1990 година стандарти за хляб не могат просто да бъдат пренаписани защото сортовете пшеница, които се отглеждат сега, вече не са същите. Освен това, в 99% от случаите, хлебарите през последните години купуват брашно примесено с подобрители, а преди 1990 година е имало и стандарти за брашното.
Стандартизираните хлябове в никакъв случай няма да бъдат евтините хлябове, твърди председателят на Федерацията. По думите й хлебарите не са против въвеждането на стандартите.
„И в момента на пазара съществуват такива видове хляб, които са близки до стандартите от 90-та година, само че тяхната цена не се изчислява по формулата 1:2:4. Това са така наречените екологично чисти хлябове, които са малотрайна стока и които се продават ден за ден", коментира Кукушева.
Според нея с идеята за въвеждане на стандарти за насъщния не бива да се бърза, а нещата трябва добре да се обмислят и обсъдят, най-малкото защото е много важен и въпросът кой, как и по какъв начин ще контролира спазването на стандартите.