1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мариана Кукушева: Стандартизацията на хляба е свързана със стандартизацията на брашното

Мариана Кукушева: Стандартизацията на хляба е свързана със стандартизацията на брашното

Снимка:

Хлебарите не са против въвеждането на стандартите

Стандартизацията на хляба е свързана преди всичко със стандартизацията на брашното, съответно на зърното. Това заяви Мариана Кукушева, председател  на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Тя обясни, че съществуващите до 1990 година стандарти за хляб не могат просто да бъдат пренаписани защото сортовете пшеница, които се отглеждат сега, вече не са същите. Освен това, в 99% от случаите, хлебарите през последните години купуват брашно примесено с подобрители, а преди 1990 година е имало и стандарти за брашното.

Стандартизираните хлябове в никакъв случай няма да бъдат евтините хлябове, твърди председателят на Федерацията. По думите й хлебарите не са против въвеждането на стандартите.

„И в момента на пазара съществуват такива видове хляб, които са близки до стандартите от 90-та година, само че тяхната цена не се изчислява по формулата 1:2:4. Това са така наречените екологично чисти хлябове, които са малотрайна стока и които се продават ден за ден", коментира Кукушева.

Според нея с идеята за въвеждане на стандарти за насъщния не бива да се бърза, а нещата трябва добре да се обмислят и обсъдят, най-малкото защото е  много важен и въпросът кой, как и по какъв начин ще контролира спазването на стандартите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.