1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Марио Николов получи 12 години затвор за източване на САПАРД

Марио Николов получи 12 години затвор за източване на САПАРД

Снимка:

Съпругата на Николов, Марияна бе призната за виновна като член на организираната група

Софийският градски съд призна за виновен близкия до БСП бизнесмен Марио Николов по обвинения, свързани с източването на 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Николов получи 6 години затвор като шеф на престъпна група и 12 години за документно престъпление, като ще излежи по-тежката присъда при първоначален строг режим предаде Mediapool.bg. Съпругата на Николов Марияна бе призната за виновна като член на организираната група, присъдата за което е 3 години, и за документно престъпление, за което ще лежи в затвора 5 години. Освен това съдът постанови и конфискация на половината от имуществото на всеки от двамата. Двамата заедно с още седем души, са подсъдими за източване на 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Те са извършвали измами чрез фалшиви документи за внасяне на машини за месопреработка от чужбина. Машините са били купувани на старо, но са описвани и представяни като нови. Цената им освен това била завишена.

Ана Шаркова, Валентин Алексиев, Лазарина Георгиева и Иван Иванов също бяха признати за виновни по двете обвинения, като ще излежават по-тежкото наказание. За участие в престъпна група те получават по 4 години, а за документно престъпление – по 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Освен това ще бъде конфискувано половината имущество и на четиримата. Григор Главев получи условна присъда и конфискация на половината имущество. Съдът оправда двама обвиняемите - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

Преди седмица прокуратурата поиска 17 години затвор за Марио Николов. За неговата съпруга Марияна и останалите 7 подсъдими бяха поискани по 12 години. Тогава Марио Николов предрече, че ще бъде осъден. Той помоли съдът да бъде напълно оправдан, но изрази скептизма си, че това ще се случи, защото "обществено-политическият натиск е твърде голям в този момент". Преди седмица пред журналисти Марио Николов заяви, че се чувства изкупителна жертва на държавата, с цел да бъдат извлечени политически дивиденти. Днес обаче на излизане от съдебната зала той остана безмълвен, като само извика: "Искам охрана".

В този процес подсъдим беше и бизнесменът Людмил Стойков, когото обаче съдът оправда и чиято оправдателна присъда прокуратурата протестира. Разследването започна преди 4 години, след като европейската служба за борба с измамите ОЛАФ изпрати сигнал до българските разследващи органи. Замесените в аферата германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди. Двете дела са сред съдебните процеси, които ЕК системно наблюдава като знакови за състоянието и реформите в българската съдебна система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.