1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора

Министър Танева: Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора

Пред журналисти министър Танева коментира и обстановката в страната във връзка със заболяването АЧС

Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на официалната церемония по откриване на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора. По думите й, успехът на държавата в политиките по здравеопазване на животните, растениевъдство, агрономия и климат, могат да бъдат гарантирани, само ако се провеждат от  професионалисти, които Тракийският университет дава. Тя поздрави студентите с избора на учебно заведение и поясни, че ръководството на  Министерство на земеделието, храните и горите се старае да подобрява условията на работа, за да има интерес от образовани млади хора към аграрния сектор. Министър Танева изказа своята благодарност към ръководството на Университета за това, че в последните три месеца подпомагаха Министерството в тежката ситуация в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС). „Благодаря Ви от сърце за съпричастността и отговорността към държавата, която показахте“, каза още земеделският министър. Тя увери присъстващите, че подкрепата от страна на Министерството към Университета ще продължи, защото без наука, държавата няма как да взема най-правилните и верни решения в политиките за здравеопазване на животните. 

Пред журналисти министър Танева коментира и обстановката в страната във връзка със заболяването АЧС. Тя заяви, че се наблюдава намаляване на интензитета на болестта. „От началото на месец август тази година до момента са регистрирани само шест огнища. Изплащанията на обезщетенията на стопаните в страната продължават по график. До момента са изплатени над 5 млн. лв.“, каза още земеделският министър. Изплатените средства са за подадени заявления за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция на стопанствата си. "Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват. Започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Във всяка от тези категории в момента се разписват работни екипи в БАБХ. И в трите категории стопанства ще има разписани нови и по-високи нива на биосигурност. След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба. Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева.

По време на официалното откриване на академичната 2019/2020 г., министър Десислава Танева, заместник-председателят на 44 Народно събрание Емил Христов и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин откриха официално и Зала „Арена Академика“ във висшето учебно заведение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.