1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех

Министър Вътев: Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех

Отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора

Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София.  Той уточни, че след множеството задълбочени срещи при премиера академик Николай Денков и в МЗХ, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо.

„Предложихме работещ  вариант на  споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022г.  и 2023г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът. 

Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Министър Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е  свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

„Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът  акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.  Той  допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях , но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. „За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи той.  Министър Вътев изрази увереност, че днес може да е финалната среща, която да приключи с успех.

В официално видеообръщение еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви на форума, че благодарение на активирания кризисен бюджет, през 2022 г. и 2023 г., фермерите в 22 държави членки са се възползвали от държавна помощ в размер на общо 9,3 млрд. евро. За България одобрената сума е 452 млн. евро, което е 8,6 % от стойността на селскостопанската й продукция.

„Това поставя България на второ място в Европа по ефективно усвояване на тези средства. Така наречената Украинска помощ предоставя решаваща подкрепа на най-нуждаещите се земеделски производители“, изтъкна еврокомисарят.

Министър Вътев коментира случващото се с протестиращите фермери в Европа, които според него имат проблем с амбициозната екологична промяна на ЕС, която не дава алтернатива, не е подготвена за подмяна на всички минерални торове, препарати за растителна защита, в които фермерите са ограничени. Това води до по-ниски добиви и по-високи себестойности, което прави земеделските производители неконкурентоспособни.

„Климатичните промени са в ход и допълнително усложняват обстановката. Втората причина е свързана с това, че в целия Европейски съюз има огромно напрежение относно несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига – от полето до рафта. Това са три сериозни теми и аз искрено се надявам, че в започналия диалог за новата Обща селскостопанска политика след 2027 г. тези теми ще намерят своето адекватно решение“, отбеляза министърът .

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов който също участва във форума съобщи, че в рамките на днешния ден ще бъдат изплатени над 100 млн. лева по интервенциите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023.

 .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.