1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети Добруджанския земеделски институт

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети Добруджанския земеделски институт

Ще бъдат оптимизирани дублиращите се дейности във всички земеделски институти

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с ръководството на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, съобщиха от пресслужбата на ведомството. На срещата бяха обсъдени проблемите на института, сред които най-съществени са кадровият проблем и остарялата техника.

Добруджанският институт произвежда около 2500 тона базисни семена от различни земеделски култури и предоставя 17 сорта на земеделските производители. Институтът стопанисва 29 хиляди дка земи, от които 19 хил. дка са държавна земя и обработва около 10 хил. дка под аренда. В него работят около 340 души.

Между 5 и 6 млн. лева е държавният бюджет за издръжка на института. Тези средства са крайно недостатъчни, подчерта директорът на Добруджанския земеделски институт ст.нс.с.- I ст. Петър Петров и посочи, че останалите средства за поддръжка се осигуряват от самия институт. Той има сключени договори за сътрудничество с Украйна и Молдова, а предстои и подписване на споразумение с Франция.

„Това трябва да е модел за управление за всички институти в условията на световна финансова криза”, подчерта министър д-р Мирослав Найденов. Той обяви, че ще изиска от ръководството на Селскостопанска академия да направи анализ на дейността на всички земеделски институти и да изведе приоритетите им. Целта е да бъдат оптимизирани дублиращите се дейности в земеделските институти.

На срещата бе договорено представители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево да вземат участие в работата на Консултативния съвет по зърно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.