1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министерството на земеделието и храните не съгласува Закона за бюджета за следващата година

Министерството на земеделието и храните не съгласува Закона за бюджета за следващата година

Пет дни преди крайния срок ще бъде готов докладът с предложение до ЕК за вдигане на пробационния период на Разплащателната агенция

Кръглата маса на тема: „Предизвикателствата пред българското земеделие във връзка с промените в Общата селскостопанска политика”, организирана в рамките на Националния аграрен семинар, бе повод аграрният министър Валери Цветанов да заяви, че организирането и провеждането подобни срещи е от изключително значение. Той каза още, че на три поредни заседания на Министерски съвет е внасял исканията във връзка с  Национални доплащания към директните плащания за 2008 г. в размер на 147 млн. лв., както и 60 млн. лв. за подпомагане на млекопроизводителите по схема одобрена от ЕК. Министърът допълни, че вече има принципно одобрение от правителството за изплащането на тези субсидии, с които ще бъдат подкрепени българските земеделски стопани като Разплащателната агенция има необходимия административен капацитет за изплащането на тези  средствата.

На 25 ноември, пет дена преди крайния срок, ще бъде готов докладът с предложение до ЕК за вдигане на пробационния период на Разплащателната агенция, наложен от министъра на земеделието и храните.

Министър Цветанов припомни, че на заседание на Министерски съвет вече е поискал в Закона за бюджета за 2009 година да бъдат заложени 378 млн. лв. за национални доплащания, но предложението е било отхвърлено. Това е и причината  Министерство на земеделието и храните да не съгласува Закона за бюджета за следващата година, стана ясно още по време на срещата.

Венцислав Върбанов, заместник-председател на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, заяви че Комисията подкрепя исканията на МЗХ за бюджет 2009.

В рамките на семинара бяха връчени и наградите: за „Млад фермер”, която бе спечелена от Христо Цветанов, „Кемапул” ЕООД, гр. Белене, за „Земеделска кооперация” – на Георги Калинчев, ЗКП „Единство”, с. Сърнево и за „Земеделски производител” – номинацията бе спечелена от Пламен Пенчев ЕТ „Виялишки 90”, с. Бъркачево, Бяла Слатина.

На Кръглата маса участие взеха Нийл Париш, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европарламента, Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, Радослав Иванов, депутат, Константин Паликарски, зам.-изпълнителен директор на ДФ”Земеделие”, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, и на Асоциацията на зърнопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.