1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Интересът към мерките за подпомагане по ПРСР е огромен и доказателство за това са подадените заявления

Мирослав Найденов: Интересът към мерките за подпомагане по ПРСР е огромен и доказателство за това са подадените заявления

Към днешна дата Програмата за развитие на селските райони има договорираност около 55%

Интересът към мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е огромен и доказателство за това са подадените заявления, които са повече от наличните средства.

Това заяви в Добрич по време на изложението "Селското стопанство и всичко за него" министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от Агенция Фокус. До началото на този септември ще бъде отворена Мярка 112 за подпомагане на млади фермери. Приемът на заявления по другите две Мерки 121 и 321, съответно за модернизиране на земеделски стопанства и основни услуги за населението и икономиката в селските райони, вече е приключил.

На фона на тази картина, по думите на земеделския министър, предвидените 600 млн. лв. се очертава да бъдат усвоени на 100%. Към днешна дата Програмата за развитие на селските райони има договорираност около 55% и изплатени приблизително 35% от ресурса, съобщи министър Найденов. Той допълни, че тази програма “е най-ресурсната”, като преди около три години тя е имала 3,5% усвояемост. Следващият програмен период 2014-2020 ще бъде свързан с трите мерки, проблемите с климата и така наречените “зелени мерки”, които се очаква да бъдат приоритет в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.