1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов ще открие представянето на Българската агенция по безопасност на храните

Мирослав Найденов ще открие представянето на Българската агенция по безопасност на храните

Събитието ще започне в 10.00 часа в хотел „Шератон”

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще открие днес  ( 02.09. 2010) закуска, посветена на представяне на структурата и функциите на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В края на юли парламентът одобри стратегия за създаването на агенцията. Според документа агенцията ще осъществява контрол на база оценка на риска, за да се осигури висока степен на опазване здравето на хората, животните и растенията, за да се повиши доверието на потребителите.

Преди това министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че очаква новата структура да бъде факт до края на годината.

Агенцията ще има изцяло контролни функция и нейното ръководство ще се назначава от премиера. Структурата ще бъде второстепенен разпоредител към МЗХ, съобщи земеделският министър в началото на месец на юни.

Звеното ще осъществява контрол, основан на оценката на риска, за да се осигури висока степен на опазване здравето на хората, на животните и растенията, хуманно отношение към животните и повишаване доверието на потребителите.

Компетентният орган ще осъществява унифициран контрол с еднакви методи и единен подход по цялата хранителна верига за осигуряване на обективност, прозрачност, ефективност и ефикасност. Агенцията ще извършва процедурите по одобряване и регистрация по цялата хранителна верига. Тя ще подготвя и изпълнява Единия многогодишен национален план за контрол. Агенцията ще разработва също единни мониторингови програми за изпълнение на задълженията по прилагане на европейското законодателство. Във функциите на Агенцията ще залегнат и дейностите по одит и обучение на персонала.

Събитието ще започне в 10.00 часа в хотел „Шератон”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.