1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ оспорва евроодит за нарушения по САПАРД

МЗГ оспорва евроодит за нарушения по САПАРД

 

Министерството на земеделието ще внесе днес в Европейската сметна палата доклада на консултантската компания "Делойт и Туш" за предварително изплатените 63 млн. лв. по програма САПАРД, съобщи министърът на земеделието Нихат Кабил.

Миналата седмица европейската институция в Люксембург е изпратила официално становище, че не признава за разход 63-те милиона лева, които българската агенция е платила през 2005 г. за одобрени година по-рано проекти по САПАРД. Мотивът е, че средствата са разходвани преди официално да бъде подписано финансовото спораумение за 2004 г. Българската страна е била запозната със заключението на евроекспертите и преди месец е възложила на "Делойт и Туш" да изработи нов доклад. В случай, че евроекспертите не признаят парите за разход, те ще бъдат приспаднати от бюджета по линия на съфинансирането по програма САПАРД за 2006 г., поясни министър Кабил.

Агрочиновниците не очакват скандалите около зам.-шефа на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев, обвинен от прокуратурата в корупция и пране на пари, да окажат негативен ефект върху мониторинговия доклад на Европейската комисия, който ще бъде оповестен утре. Според Кабил по-важен ще бъде докладът през ноември, когато щяло да се отчете какво е свършено по глава "Земеделие". Външният министър Ивайло Калфин също твърди, че скандалите във фонда нямало да се отразят с намаляване на средствата по европейската програма. Той заяви в парламента, че очакваните забележки в доклада ще бъдат свързани с доизграждането на разплащателната агенция в земеделието.

В миналогодишния мониторингов доклад Еврокомисията постави в "жълтите картони" закъснението при изграждането на осемте гранични ветеринарни пункта, които България, като външна граница на ЕС, трябва да оборудва за проверка на животинската продукция от трети страни. Ако не са готови в срок, Европа ще забрани през България да се транспортират определени товари, от което страната ще загуби.

Досега с пари по ФАР е изграден само пунктът при Капитан Андреево. Останалите са при Брегово, Златарево, Калотина, Гюешево, пристанищата Варна и Бургас и на софийското летище. В края на миналата седмица земеделският министър провери два от обектите при Калотина и Гюешево. Първият започна да се строи през февруари, а вторият - преди месец. Налага се допълнително финнасиране от бюджета и за двата обекта, тъй като на Калотина ще се правят корекции в пътя, а на границата с Македония се налага да се изгради подпорна стена в скала, където ще бъде паркингът за тировете.

От бюджета тази година ще бъдат отпуснати над 1.4 млн. евро допълнително за 7-те ветеринарни пункта, за да могат до 1 септември да бъдат готови, обясниха от агроведомството.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.