1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ закъснява с идентификацията на земите

МЗГ закъснява с идентификацията на земите

От тази седмица започва разпознаването на терените от стопаните

 

Критичните точки в доклада на Европейската комисия, свързани със земеделието, са изоставането в изграждането на разплащателната агенция, през която ще преминават субсидиите от ЕС, и Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Развитието на системата за информационни технологии за работата на разплащателната агенция и обучението и подборът на служители също все още не са завършени. Необходимо е процесът на подготовка да бъде ускорен, се твърди в доклада на евроекспертите. В скоро време управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", който ще бъде акредитиран като разплащателна агенция, трябва да обсъди промените в организационната си структура. Тя трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и от 1 юли да започне процедурата по нейната акредитация от Министерството на земеделието и горите.



Международен орган, който предстои да бъде избран, обаче трябва да сертифицира процедурните правила на българската разплащателна агенция, за да бъде призната от Брюксел. Ако страната не е готова да усвоява парите по еврофондовете, няма да ги получава. Например преките плащания за площ обработваема земеделска земя или средствата за развитие на селските райони автоматично няма да се получават, ако не се изгради разплащателната агенция, по която да минават парите.

Първоначалният основен план за създаване на Интегрираната система за администриране и контрол вече е актуализиран, за да бъдат отразени закъсненията в неговото прилагане. От системата зависи да се видят обработваемите земеделски площи, за които ще се отпускат преки субсидии от ЕС на агропроизводителите. Изпълнителният директор на Агенцията по почвените ресурси Дамян Михалев заяви, че самият процес по разпознаване на терените ще стартира през тази седмица в 10 области, където вече има изработена напълно или частично ортофотокарта. Земеделците ще получат покана от общинската земеделска служба да отидат и да очертаят обработваните от тях площи, за да получат идентификационен номер на терена, с който ще получават евросубсидии.

Досега са дигитализирани 24 хил. кв.км, което е около една четвърт от територията, която ще влезе в ортофотокартата, каза Михалев. Общо заснети със самолет от фирмата "Евросенс" досега са 42 хил. кв.км, което е по-малко от половината площи. За да се ускори работата по системата за идентификация на земеделските терени, държавата е закупила за 2.6 млн. лв. сателитни снимки за 32 хил. кв.км от италианския "Джойнт рисърч център".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.