1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ с намерение за намаляване на административната тежест с 40%

МЗХ с намерение за намаляване на административната тежест с 40%

Експертни, а не партийни назначения в ръководството на агроведомството

На експертен екип без партийни назначения разчита новият агроминистър Кирил Вътев. По думите му ще се работи в посока за повече български храни, произведени от български суровини. Няма да се работи по отделни сектори, а по цялата агрохранителна верига. Където се установят слаби звена, те ще бъдат подкрепени, категоричен е Кирил Вътев.
 
Ще бъдат създадени консултативни съвети – по мляко, месо, яйца, пчелен мед, риба и рибни продукти, като те ще обхващат цялата агрохранителна верига, от суровината през преработката, дистрибуция и пазар, каза доц. Деян Стратев, зам.-министър на МЗХ. По думите му така срещите с браншовите организации ще бъдат по-ефективни.
 
Съветници на министъра са хора от бойното поле, с доказан опит и експертиза, както сам се изрази Кирил Вътев – съветници са председателят на УС на НАЗ Илия Проданов, управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов и д-р Дамян Илиев – с безспорен международен и национален авторитет във ветеринарните среди, бивш изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. 
Министърът обеща „битка“ с виртуалните животни, с неправилното разпределение на пасищата, като ще има нужда от промяна на законодателството и на нормативната уредба.
 
„Оказва се, че твърде много пари се изсипват за стимулиране на българското земеделие, но една част от тях не дават резултат и не водят до продукт“, каза още агроминистърът. 
 
Той обеща и намаляване с 40 процента на административната тежест. Наредбите трябва да бъдат лесни за разбиране. Там, където има документи, които не са необходими или където има дублиране, те да бъдат отстранени. Идеята е да улесним българския фермер и не да търси консултанти. Земеделският производител трябва да се ориентира бързо, лесно и да може да си върши работата, а не да потъва в административни тежести.“ 
 
Процедурите за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост още ще бъдат опростени. „Предстои публикуване за второ обществено обсъждане на четирите процедури, за да се запознаят всички с актуализацията им, тъй като сме изчистили в максимална степен всички неясноти и празнини, които съществуваха. Междувременно до дни трябва да финализираме оперативното споразумение с Министерството на финансите и съответно делегирането на договори с ДФЗ по прилагане на НПВУ“, съобщи зам.-министърът на МЗХ Таня Георгиева. 
Георги Тошев, зам.-министър на земеделието и храните, съобщи, че предстои създаване на работна група, която да направи анализ, да почерпи от добрите практики в Израел и заедно с науката и браншовите организации да изработи дългосрочна стратегия за напояването, като стъпи на предишни анализи.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.