1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ ще получи до 13.1 млн. лв., за да отводни строящи се участъци на магистрала "Тракия"

МЗХ ще получи до 13.1 млн. лв., за да отводни строящи се участъци на магистрала "Тракия"

Допълнително ще бъдат отпуснати още до 15 млн. лв. за решаване на проблема със слабите почви в участъка от Ямбол до Карнобат

Министерството на земеделието и храните ще получи до 13.1 млн. лв., за да отводни терени, преминаващи през участъците, където се строи магистрала "Тракия", както и да предотврати наводняване на околните земеделски земи. Това реши на 12 юли правителството по предложение на министъра на земеделието Мирослав Найденов, съобщи правителствената информационна служба.

Поисканите от земеделското министерство пари са предизвикали дискусия в кабинета, разказаха министри. Обяснението е било, че средствата са необходими, защото през строящите се участъци минават тръби на държавното дружество "Напоителни системи", които не са били ремонтирани откакто са построени. Ефектът от това е наводняване на трасето.

Преди време е имало проект на "Напоителни системи" да си оправи съоръженията, но поради липса на финансов ресурс това не е било направено, пише dnevnik.bg. През годините част от съоръженията са били разрушени, а помпите - откраднати. С решението на кабинета се решават два проблема - от една страна, се отводнява трасето на магистралата, а от друга, ще се предпазят от заливане имоти.

Отделно от тази сума допълнително ще бъдат отпуснати още до 15 млн. лв. за решаване на проблема със слабите почви в участъка от Ямбол до Карнобат, който се строи от български консорциум с водещ партньор "Холдинг Пътища". За това обаче ще бъде обявена обществена поръчка по думите на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Тези 15 млн. лв. няма да дойдат обаче от държавния бюджет, а ще са за сметка на икономисаните пари от търговете за магистралите, обясниха от пътната агенция. Икономиите от разиграваните три търга за магистрала "Тракия"  възлязоха на около 100 млн. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.