1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХГ публикува оперативен анализ за основните земеделски култури

МЗХГ публикува оперативен анализ за основните земеделски култури

Отчита се изоставане на засетите площи с есенници

При близо 100% реколтирани площи, оперативните данни към 10.10.2019 г. сочат намаление на продукцията от маслодаен слънчоглед с 8,2% на годишна база, в резултат от понижение на средния добив. На този етап производството на царевица надхвърля с 15,4% отчетеното по същото време на миналата година. Това обаче се дължи главно на по-бързия темп на прибиране на реколтата през настоящата кампания (като положителният ефект от увеличението на засетите площи се неутрализира от по-ниския среден добив).

Според последните оперативни данни, продукцията от повечето наблюдавани пролетни култури е над нивата отпреди една година. Сред културите, при които все още продължава прибиране на реколтата, най-значителен ръст е налице при соргото, памука, ориза и овеса (около или над два пъти), поради увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Засега производството на картофи надхвърля с 4,5% миналогодишното, а това на тютюн тип „Вирджиния“ - с 21,3%. От друга страна, прибраните количества домати, фасул и леща бележат съществено понижение на годишна база - от 25,2% до 61,4%.

Продължава кампанията по прибиране на реколтата от част от трайните насаждения. Към 10 октомври 2019 г. продукцията от ябълки и круши е съответно с 20,5% и 36,2% помалко в сравнение с година по-рано, което се обяснява донякъде с по-късно реколтиране на площите тази година. По-слабо намаление на годишна база се отчита при прибраните количества сливи и грозде (винено и десертно) – в рамките на 4,6% и 10,3%. На този етап производството на праскови изпреварва с 21,8% миналогодишното, в резултат на увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив.

Към 10 октомври 2019 г. е извършена предсеитбена подготовка на 7 089 324 дка и дълбока оран на 2 589 053 дка, което е респективно с 14,7% и 24,6% по-малко на годишна база.

При почти всички наблюдавани есенни култури се отчита изоставане на засетите площи спрямо същия период на миналата година, с между 14,3% (тритикале) и 41,9% (маслодайна рапица). Единствено сеитбата на ръж се движи с по-бързи темпове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.