1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 13 февруари в 11:00 часа ще се проведе национален земеделски протест пред сградата на Министерския съвет

На 13 февруари в 11:00 часа ще се проведе национален земеделски протест пред сградата на Министерския съвет

26 браншови организации не са съгласни с постигнатите договорености с правителството

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор "Земеделие", представи в Националния пресклуб на БТА в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.
Организациите от Инициативния комитет настояват за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев "заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации".
Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов посочи, че на пресконференцията са се събрали онези организации, които не са били допуснати до преговорите, които според министър Вътев "не са истински".
"Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 процента от млякото и млечните продукти в страната, 30 процента от зърното, над 70 процента от месните продукти, 100 процента от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера", заяви Върбанов, допълвайки, че всички си носят големите папки с писания, становища, искания до Министерство на земеделието и храните, които не са взети предвид. 
Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, комуникацията със земеделското министерство е едностранна. Той твърди, че подписаният през септември меморандум не е изпълнен в цялост.
"Не сме съгласни със 150 млн. лева за чувствителните сектори", подчерта Зоров, допълвайки, че техните искания са 432 млн. лева за чувствителните сектори по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството. Зоров съобщи и че искат също политики за просъществуване и прогнозируемост на сектора.
Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, каза, че утре в 11:00 часа ще се проведе национален протест пред сградата на Министерския съвет. Синапов изрази мнение, че управлението на министър Вътев вкарва сектора в повече кризи, вместо да ги решава.
Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди, заяви, че в Българската аграрна камара властват няколко човека и има диктатура от тяхна страна. Нейната организация е била член на камарата, но снощи чашата е преляла, така че те са я напуснали. "Искаха споразумението да подпишат само Костадин Костадинов и Илия Проданов, сякаш това е камара на зърнопроизводителите", коментира Степанчева. 
Картофопроизводителката Чолакова от Самоков посочи, че картофопроизводство вече в България няма. "Хората трябва да разберат, че ако няма земеделие, няма да има храна на масата. Още 5 години и всичко ще бъде внос", каза тя.
"Фактът, че сме се събрали тук днес, показва, че сме изчерпали всички възможности за конструктивен диалог с МЗХ", каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България, според която, откакто е влязъл в сила Стратегическият план, всичко е в административен хаос. 
Гроздева подчерта, че през 2023 г. площите с плодове и зеленчуци са намалели и това не е нова тенденция. Увеличава се количеството на внос, като в момента около 50 процента от плодовете и зеленчуците у нас са внос. "На този фон на МЗХ приоритет му е създаването на закон за аграрна камара, на закон за браншовите организации", отбеляза Гроздева.
По думите ѝ след излизането на индикативния график за плащания на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) производителите на плодове и зеленчуци са в ступор, защото за първи път обвързаната подкрепа ще бъде изплатена през май, което е два месеца по-късно от обикновено.
Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, подчерта, че земеделието се намира в много тежък етап. "Нашият сектор – производството на плодове и зеленчуци, е пред закриване. От години алармирам, че българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични плодове. Борим се от 15-20 години да се обърне внимание на този сектор. Стигнахме до положение, в което министър Вътев реши да води преговори с организация, която е създадена преди година", посочи Милтенова. 
По думите ѝ техните политически искания са да има правилни политики в земеделието. Пенка Христова, председател Съюз на животновъдите в България, апелира премиера Николай Денков да не подписва нищо. Според нея Българската аграрна камара се е оказала Българска аграрна катастрофа.
Върбанов информира, че днес на 25 пътни възела в страната има протест, утре продължават в София, а от други ден активни протести ще продължат на тези 25 места. Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени, коментира Върбанов.
Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, уточни, че днес имат отправена покана за среща в МЗХ, но тя е от 23 януари, така че нямат работа там.
Източник: БТА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.