1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наредба дава индивидуален номер и паспорт и на кравите

Наредба дава индивидуален номер и паспорт и на кравите

 

Животновъдите от Монтанско трябва да се запознаят и спазят новата наредба под номер 61 от 9 май 2006 год. за определяне условията и редът на идентификация и регистрация на животните и животновъдните обекти в страната. НВМС е официалната компетентна институция за идентифициране на животните, която поддържа компютъризирана информационна система за въвеждане на данни за опознаване на животни, техните собственици и регистрираните животновъдни обекти.

Д-р Людмил Антов, директор на РВМС-Монтана, обясни, че системата за идентификация на животните и регистриране на животновъдните обекти е част от интегрираната система за администрация и контрол, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Всяко животно има индивидуални средства за идентификация и паспорт. Води се регистър за всеки животновъден обект. В наредбата са посочени условията, когато ушната марка се използва за идентификация, а чистопородните и хибридните животни се маркират с допълнителна ушна марка. Посочени са и условията за достъп до базата данни, също и целта, за която се иска този достъп.

В наредбата подробно се изяснява идентификацията на едри и дребни преживни животни и на свине. Контролът по спазването на изискванията в посочената наредба се осъществява от Националната ветеринарно-медицинска служба и поделенията й в областите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.