1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нарушителите по САПАРД връщат пари от 1 октомври

Нарушителите по САПАРД връщат пари от 1 октомври

98 фирми усвоили милиони неправомерно

Фирмите, които неправомерно са усвоили средства по САПАРД, трябва да започнат връщането на милионите от 1 октомври. Тогава изтича 3-месечният срок, който започна да тече на 1 юли т.г.

"В публичното пространство неправилно битува мнението, че парите се връщат в двугодишен срок. Срокът от две години касае единствено българското правителство в отношенията му с Европейската комисия, а бенефициентите трябва да възстановят сумите в 3-месечен срок", заяви заместник изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" и шеф на агенция "САПАРД" Георги Желев, цитиран от standartnews.com.

В списъка на ОЛАФ към днешна дата са включени 98 фирми, които са заподозрени в източване на средства по САПАРД. Те трябва да възстановят общо 61 млн. лв. главница и още 5 млн. лв. лихви, които се начисляват от момента на усвояване на средствата.

Шефът на САПАРД заяви, че след изтичане на 3-месечния срок към фирмите ще бъдат изпратени покани за доброволно изпълнение. Ако те не възстановят в законовия срок усвоените суми, ДФ "Земеделие" ще се обърне към Агенцията за държавни вземания.

Според шефа на САПАРД от тези санкции ще пострадат много тежко водещи фирми в хранително-вкусовия сектор. Длъжниците ще бъдат затруднени не само от възстановяването на средствата, но и от краткия срок, в който трябва да направят това. "Според последната актуализация, която пристигна от ЕК в началото на седмицата, от списъка са отпаднали 15 проекта, но на тяхно място са вкарани нови 12" - уточни Георги Желев.

Очакваните средства, които държавата трябва да получи по САПАРД, са в размер на 156 млн. лв., но предстои те да бъдат одобрени от ЕК.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.