1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националните доплащания

Националните доплащания

Информация на пресслужбата на МЗХ

 

Национални доплащания към директните плащания за 2008 г. в размер на 147 млн. лв. и 60 млн. лв. за подпомагане на млекопроизводителите по одобрена схема от ЕК, прие правителството. Сумите бяха поискани и защитени от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, който настояваше средствата да бъдат отпуснати, за да бъдат подкрепени българските земеделски стопани.

За да получи право да изплаща националните доплащания Министерството на земеделието и храните поиска и получи одобрението на Европейската комисия. Комисията одобри искането на България за схема на национални доплащания на хектар за 2008 г.. Общият размер на одобрените доплащания е 141 024 350 евро, а максималният размер на хектар - до 47,53 евро.

За подпомагане с национални доплащания към директните плащания могат да кандидатстват производители за площи, допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, с изключение на площите, заети с винени лозя, малини и ягоди за преработка, тютюн (за които съществуват други схеми и източници за подпомагане) и постоянно затревените площи.

Националните доплащания са вид директни плащания и основният икономически ефект от тяхното прилагане е подпомагането на доходите на земеделските производители.

Средствата, в размер на 60 млн. лв. за млекопроизводителите в България, се отпускат, за да компенсират климатичните условия в България през 2007 г., които се отразиха най-тежко върху животновъдството, и особено върху млечното животновъдство.

Министерството на земеделието и храните представи искането за две допълнителни схеми за подкрепа чрез национални доплащания за краве мляко и овце-майки. Тези две схеми за национални доплащания ще позволят на земеделските производители от животновъдния сектор, включително тези, които не обработват земя, да получат подпомагане в говедовъдството на база индивидуална млечна квота към 31 март 2008г. По втората схема национални доплащания ще се предоставят за овце-майки. За подпомагане могат да кандидатстват стопанства с над 50 броя овце – майки.

Целта на тези схеми е да бъдат подпомогнати стопанствата, които произвеждат мляко за пазара, а не за вътрешно потребление. Полупазарните и непазарните стопанства ще бъдат подпомагани по схеми, включени в Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.