1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният съюз на говедовъдите настоява за обществено обсъждане на Схемата за подпомагане на малките стопанства

Националният съюз на говедовъдите настоява за обществено обсъждане на Схемата за подпомагане на малките стопанства

Асоциацията изпрати официално писмо до министър Грудев

Националният съюз на говедовъдите в България подкрепи позицията на Националната асоциация на зърно производителите за организиране на обществено обсъждане по прилагането на Схемата за подпомагане на малките земеделски стопанства. Искането е изразено в официално писмо до служебмия земеделски министър Васил Грудев.

„Ние, заедно с още 29 Неправителствени организации на 21.07.2014г се обединихме в общо Становище по отношение Концепцията на МЗХ за прилагане на Директните плащания в РБ. В т.4 заявяваме, че сме против прилагане на схемата така както бе записано в концепцията. Не е ясно от кои и при какви условия ще бъдат получавани тези средства, как ще се спазва данъчното законодателство и излизане от сивата икономика, как ще се доказва получаваната продукция. Въпросите поставени от нас и НАЗ трябва да намерят отговор, в противен случай има голямата опасност да се манипулират тези средства и да бъдат използвани на практика като „социални помощи” водещи до реализиране на политически цели“, се посочва в писмото на Асоциацията.

Съюзът на говедовъдите иска още да бъде разгледано подписаното Споразумение на 12.11.2013г между животновъдите от една страна и министрите на икономиката, земеделието и председателя на КЗ при НС. Мотивът е, че една част от точките вече са изпълнени, но останалите чакат решения.

„Господин Министър, в нашия Съюз отглеждането на крави е бизнес и ние сме изключително заинтерисовани определените средства за оказване помощ на животновъдството да достигат до истинските фермери и да носят увеличение на продукцията от говедовъдството, по които показател твърдо сме на последните места в Европа. Ето защо след приключване изключително трудните преговори с ЕК, които Ви предстоят по отношение приемане нашите искания по новата ОСП и сме убедени, че Вие ще направите всичко възможно да защитите нашите интереси ние ще Ви поставим и въпросът за изграждане нова концепция за развитие на говедовъдството през новият програмен период“, пише още в писмото до министър Грудев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.