1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не съществува риск от спиране на средствата за бенефициентите по ПРСР

Не съществува риск от спиране на средствата за бенефициентите по ПРСР

Това съобщиха от МЗХ по повод информация, разпространена от „Движение България на гражданите”

Няма да има забавяне на плащания по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Министерството на земеделието и храните по повод разпространената от „Движение България на гражданите” информация за проблеми с плащанията по ПРСР.

„Информацията е спекулативна, не отговаря на истината и цели нагнетяване на напрежение в сектора в условията на политическа нестабилност. Риск от спиране на средствата за бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони не съществува и спекулативният прочит на предварителния доклад носи опасност от негативни последици за отношенията на страната ни с Европейските партньори”, се посочва в съобщение на МЗХ.

Констатациите от доклада на Европейската сметна палата (ЕСП) не са обвързани с налагането на редукции или санкции от страна на Еврокомисията. По отношение на европейските средства отправените предварителни констатации не водят до намаление или спиране на плащанията. Отправените констатации са предварителни и в оперативен порядък ще бъдат обсъждани или ще отпаднат с цел достигане на общо становище между ЕСП и България.

Одитната мисия на Европейската сметна палата се проведе в периода от 15 до 24 октомври 2012 г. Основната й цел беше да се провери ефективността на системите за наблюдение и контрол, ефективността на административните проверки, проверките на място и проверките за кръстосано спазване. Одитът включи проверка на документи в Разплащателна агенция по мерки 121,126, 214, 321 и 511 и посещение на място на четири бенефициента по мярка 214 и мярка 121.

Тези резултати представляват предварителни констатации, поради тази причина ЕСП изразява становище резултатите да останат поверителни особено по отношение на външни лица, които не са служители на свързаните с одита административни ведомства и органи. Министерството на земеделието и храните е предприело действия с цел своевременно отговаряне на предварителните констатации.

Необходимата информация ще бъде изпратена от компетентните служби, като Държавен фонд „Земеделие” и сертифициращия орган на Разплащателна агенция, в срок до 13 март 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.