1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за ниски сутрешни температури – между 0° и 3° в областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник и Кюстендил. На места ще се образува слана.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН главно в планините, след обяд и на отделни места в Северозападна България, днес ще има валежи. Количествата ще са около 1-5 л/кв.м, в отделни райони до около 10 л/кв.м. В петък отново ще завали – до вечерта в Западна България: 5-15 л/кв.м, в Централна: 2-7 л/кв.м, в Източна ще завали най-късно, като валежната зона през нощта срещу събота ще се премества на изток. В събота сутринта все още в източните райони ще превалява, но и там валежите до обяд ще спрат. За нощта срещу събота и до обяд, количества на валежите в Източна и Южна България ще са предимно между 10 и 15 л/кв.м., в отделни райони и над 20 л/кв.м.

През последното денонощие водните нива на реките в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения в резултат на валежи са отчетени в Дунавския басейн, във водосборите на реките Огоста и Искър. Регистрираното понижение с до - 85 см на р. Въча при Девин, м. Забрал, в Източнобеломорския басейн е следствие от работата на хидротехническо съоръжение. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 10 см до + 18 см
Черноморски басейн: понижения с до - 1 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 7см
Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 5 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 7 до 8, в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества за 6, 7 и 8 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира 6, 7 и 8 октомври, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9 октомври водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения, а водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн:
днес и през следващите 1-2 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В събота се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките от целия басейн.

Източнобеломорски басейн:
днес и утре водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове утре и в събота, вследствие на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките в целия басейн. По-съществени повишения са възможни в средните и долни течения на р. Марица и р. Тунджа.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян има вероятност да премине жълтия праг за внимание в събота до обяд. Водното количество на р. Върбица при Златоград има вероятност да премине жълтия праг за внимание до обяд на 8 октомври.
Западнобеломорски басейн: днес и утре водните нива на реките в басейна ще останат без съществени изменения. От следобедните часове в петък, в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.