1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходимо е да започнат разговори в ЕК за обща европейска селскостопанска политика

Необходимо е да започнат разговори в ЕК за обща европейска селскостопанска политика

Снимка:

Цената на земеделската продукция може да се увеличи с 20%, ако няма субсидии

Необходимо е да се започнат разговори в Европейската комисия и в Европейския парламент за създаване на обща европейска селскостопанска политика. Това каза председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев при представянето на инициативния комитет, който организира подписка за провеждане на национален референдум за изравняване на земеделските субсидии в ЕС.

Инициативата за референдум е на ЗНС, Единна народна партия (ЕНП) и Съюз на патриотичните сили „Защита”. В кампанията към момента са се присъединили Националната асоциация на зърнопроизводителите, Браншовия съюз на млекопроизводителите и др.

Според Стефан Личев „ако така продължава, българското земеделие няма да оцелее”, . Той обясни, че няма как българските земеделци да произвеждат същата продукция като тази, която се предлага на европейския пазар, след като получават три пъти по-малка субсидия. Личев посочи, че трябва да се преразгледа въпросът за пазарите на земеделска продукция.

Ако не се изравнят субсидиите в Европейския съюз, земеделието в България и Румъния ще влезе в една още по-лоша криза, което ще повлияе върху икономиката на другите страни-членки, смята Личев. Той уточни, че е в интерес на другите европейски страни да се стабилизира земеделския сектор в държави като България и Румъния, за да може и по-лесно да се излезе от кризата.

Личев отбеляза, че субсидиите не са за това да се подпомогне земеделския производител, а да се намали социалната тежест. Председателят на ЗНС посочи, че ако няма субсидии, цената на земеделската продукция може да се увеличи с 20%, а от там да поскъпнат и храните.

Според председателят на ЕНП Мария Капон шансът за провеждане на референдум е голям, но инициативата трябва да бъде приета като национална кауза и зад нея да застанат всички партии.

Личев обясни, че тази година трябва да започнат преговорите, за да може следващата година да е факт общата земеделска политика в земеделието. Той уточни, че са необходими около 20 – 30 млрд. евро, за да се изравнят субсидиите в ЕС. Личев обясни, че не става въпрос за отваряне на глава „Земеделие”, а за създаване на обща земеделска политика, като съществуващите договори се предоговорят. Очаква се следващата сряда организаторите на подписката за референдум да уведомят председателят на Народното събрание Цецка Цачева за инициативата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.