1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новите директори на 28-те областни дирекции „Земеделие” получиха заповеди за назначение

Новите директори на 28-те областни дирекции „Земеделие” получиха заповеди за назначение

Областните дирекции „Земеделие” ще бъдат самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка

Заместник-министрите на земеделието и храните Преслав Борисов, Цветан Димитров и Георги Костов, главният секретар на Министерство на земеделието и храните Лилия Иванова и началникът на кабинета на министъра Николай Пенков се срещнаха днес в София с новоназначените директори на 28-те областни дирекции „Земеделие”.

Днес директорите получиха заповедите си за назначаване и  указания за стартиране дейността на новите си структури и подготовката на устройствен правилник, вътрешни правила и длъжностни разписания.

Съгласно Постановление на Министерски съвет, от миналия петък, областните дирекции „Земеделие” ще бъдат самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище областните центрове. Те ще бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. С промяната областните дирекции вече няма да са част от структурата на главна дирекция „Земеделие” към МЗХ, а ще се ръководят и представляват от директор, който е орган на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията. Това уточни по време на срещата главния секретар на министерството Лилия Иванова.

Съществува консолидиран план за действие по отношение на преките плащания, и първа и най-неотложна задача, която трябва да изпълнят новите директори ще бъде да се запознаят с темпа на извършването на теренните проверки, свързани с преките плащания на площ. Това заяви Преслав Борисов, в чийто ресор на заместник-министър влиза дейността на областните дирекции „Земеделие”.

Нужно е да се изготви и пълна справка за точната картина на баланса на Държавния поземлен фонд на годишна база, както и справка за начините на провеждането на търгове, подчерта още Борисов. По-късно днес и утре сутринта новите директори ще бъдат представени и на новите си работни места от областните управители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.